Hana Maciuchová věděla, že umírá. Před smrtí učinila zásadní rozhodnutí

Hana Maciuchová dožívala u své sestry v Olomouci.

Desítky kolegů a tisíce diváků vzpomínají na herečku Hanu Maciuchovou

Ze ztráty hvězdy české filmové i divadelní scény Hany Maciuchové se vzpamatovává celý herecký svět. Zatímco někteří její blízcí kolegové nevěděli, jak vážný její zdravotní stav je, ona sama tušila, že jí moc času nezbývá. Svůj úděl nesla více než statečně.

Když před lety překonala rakovinu prsu, se kterou kdysi bojovala i její maminka, neskrývala obrovskou radost, zároveň ale zůstávala obezřetná. „Jsem šťastná a děkuju osudu. Cítím se skvěle a těším se do práce. Určitě jí ale nebudu brát tolik jako dříve. Nemoc, kterou jsem si prošla, je závažná a je nutné být pod pravidelným dohledem lékařů. Může se kdykoliv vrátit, mohou nastat komplikace, ale to si nepřipouštím. Přání do budoucna mám jediné: Být zdravá,“ sdělila krátce poté, co se po uzdravení vrátila na prkna, která znamenají svět.

Zákeřná choroba bohužel po čase udeřila znovu. A to v daleko větší míře než předtím. Jednalo se o rakovinu slinivky. Od lékařů žádala maximální upřímnost, a proto věděla, že prognózy nejsou příliš optimistické. Na sobě ale nenechala absolutně nic znát a hrála do poslední chvíle, co to bylo možné.

Jakmile se ale její čas naplnil, obtelefonovala šéfy divadel, v nichž měla angažmá, a oznámila jim, že už s ní nadále do budoucna počítat nemohou. I to svědčí o její naprosté profesionalitě. Dožít pak odjela do Olomouce, kraje, ve kterém se narodila a pojilo ji k němu silné pouto. Navíc tam měla sestru a jediné příbuzné. Nechtěla být na očích v Praze, chtěla umírat „doma“ v tichosti, v kruhu svých nejbližších.

S kolegy si často na dálku telefonovala. O tom, co prožívá, se ovšem ani slůvkem nezmínila a zůstávala nad věcí. „Naposledy jsme spolu mluvili v listopadu, volali jsme si v den jejích narozenin. Byla ve své rodné Olomouci, po celou dobu našeho hovoru byla veselá, milá, pozitivní a vtipná. Prostě taková jako vždycky. Říkali jsme si, že to pak oslavíme dodatečně. Ani ve snu by mě nenapadlo, že to bude náš poslední kontakt v životě,“ popsala herečka Simona Postlerová.

Zhruba za měsíc poté se zdravotní stav Maciuchové prudce zhoršil. Přestala zvedat telefony a neodpovídala ani na SMS zprávy. „Několikrát jsem jí psala, ale bylo to bez reakce... Nepřičítala jsem to tomu, že by to bylo kvůli nemoci, spíše jsem si říkala, že ty zprávy asi jenom přehlédla... Pořád tomu nemohu uvěřit... Srovnat se s tím... Hanička bude chybět strašně moc. Byla to úžasná herečka a velmi statečná žena. Hluboce před ní smekám,“ dodala Postlerová.

Životní motto Hany Maciuchové znělo: „Kdyby každý věděl, co by vědět měl, byl by svět spasen.“ Odešla velká osobnost, která českou divadelní i filmovou scénu obohatila nezapomenutelným způsobem a zanechala po sobě výraznou stopu.

Tagy: