Harrisová je marxistka, prohlásil Trump. Snůška lží a ukřivděnost, reagovala viceprezidentka

Donald Trump a Kamala Harrisová v debatě

Trump: Harrisová je marxistka

Americký exprezident Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová se v první části své předvolební debaty dostávali do vypjatých výměn ohledně ekonomiky a přístupu k potratům. Trump svou soupeřku označil za marxistku a zároveň prohlásil, že nemá „žádnou politiku“. Harrisová řekla, že jen ona má plán na pozvednutí střední třídy, zatímco Trump by pomohl jen bohatým.

„Nemá žádnou politiku. Všechno, čemu věřila před třemi lety, vyletělo komínem... Teď jde k mojí filozofii,“ řekl republikánský exprezident ve vysílání televize ABC. Odkazoval tím na skutečnost, že Harrisová v kampani o prezidentský post ustupuje od dřívějších levicových stanovisek a snaží se vystupovat jako centristický kandidát.

Na celou debatu Harrisové s Trumpem se můžete podívat zde:

Trump ji nicméně zároveň vykresluje jako radikální političku a dnes znovu prohlásil, že je marxistkou, podobně jako její otec. Donald Harris byl dříve ekonomem na Stanfordově univerzitě a jeho tvorbu s marxismem nedávno spojoval časopis The Economist, podle webu PolitiFact je však u Harrisové tato nálepka nepodložená.

ČTĚTE TAKÉ: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

„Dnes večer v téhle debatě uslyšíte věci ze stejné otřepané příručky, snůšku lží, ukřivděnosti a nálepkování,“ řekla o svém soupeři viceprezidentka za Demokratickou stranu. V úvodní části debaty věnované ekonomice mluvila o tom, že Trump plánuje snížit daně miliardářům a velkým korporacím, zatímco skrze rozšiřování cel by zvýšil životní náklady střední třídě. Odkazovala tím na plány republikánského kandidáta zavést plošné desetiprocentní clo na dovoz do USA a výrazně vyšší poplatky u zboží z Číny.

„Udělali jsme to, že jsme uklidili nepořádek po Donaldu Trumpovi,“ hájila zase Harrisová své společné úřadování s prezidentem Joem Bidenem.

Od ekonomiky se pak debata posunula k přístupu k potratům, který mnohé republikány vedené státy omezily po předloňském přelomovém rozhodnutí amerického nejvyššího soudu. Harrisová tyto restrikce označila za „Trumpovy zákazy potratů“ a připisovala za ně odpovědnost exprezidentovi, který k vývoji výrazně přispěl svým výběrem tří členů nejvyššího soudu.

Harrisová prohlásila, že Trump by jako prezident uzákonil federální zákaz potratů, což její soupeř označil za lež, jakkoli během prvního mandátu takovýto postup podpořil. V debatě také zopakoval nepravdivé tvrzení, že demokraté podporují možnost „popravy dítěte po narození a že některé státy toto umožňují. Moderátorka Linsey Davisová pak do výměny vstoupila s tím, že žádný stát zabití novorozence neumožňuje.

Tagy: