Harryho paměti mohou Alžbětu zranit. Není to pěkný dárek k jejímu jubileu, říká Forejt

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. 70 let na trůnu

Princ Harry chystá v druhé polovině tohoto roku vydat své paměti. Pokud tak učiní, dopustí se podle bývalého ředitele odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřicha Forejta velké chyby. „Pro královnu to může být velice zraňující a v případě oslav jejího platinového jubilea to není moc pěkný dárek,“ uvedl v pořadu 360⁰ na CNN Prima NEWS Forejt.

Že princ Harry pracuje na svých pamětech, vyšlo najevo loni v létě. „Půjde o definitivní popis zkušeností, dobrodružství, ztrát a životních lekcí, které jej pomáhaly utvářet,“ informovalo v červenci nakladatelství Penguin Random House s tím, že vyjít by měly do konce tohoto roku.

„Není to dobrý nápad. Půjde totiž o subjektivní názor prince Harryho a my se budeme potýkat s tím, že žádný z jeho příbuzných proti němu nevznese jiný názor. Bude to prezentování jedné strany, a to není nikdy dobré,“ vysvětlil Forejt.

„Vyrovnávat si vztahy se svými nejbližšími prostřednictvím knih a pamětí, je veliká chyba a jestli tak Harry učiní, královskou rodinu čeká velmi smutné léto. Pro královnu to může být velice zraňující a v případě oslav platinového jubilea to není moc pěkný dárek,“ zhodnotil bývalý ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky.

Britská královna Alžběta II. totiž v neděli oslaví 70 let na trůnu. Žádné velkolepé oslavy se však nekonají. Ty jsou totiž plánované až na červen. „6. únor je dnem, který je nejenom připomínkou jejího nástupu na trůn, ale přirozeně také dnem, kdy zemřel její otec Jiří VI.,“ připomněl Forejt.

„Královna tento den stráví soukromým rozjímáním a, alespoň co se ví z neformálních poznámek dvořanů a jejích přátel, Alžběta tento den položí květinu na hrob svého otce, neboť bude na hradě Windsor,“ doplnil Forejt.

Přestože královna prožije tento den v poklidu, v Londýně se její výročí připomene za hlasitých výstřelů z polních kánonů. „V poledne se z londýnského královském parku Green Park nacházejícího se poblíž Buckinghamského paláce vypálí 41 slavnostních dělových salv, o hodinu později také z pevnosti Tower. Stejně tak salvy zazní v Belfastu, ve skotském Edinburgu nebo v Cardiffu,“ uvedl bývalý prezidentský protokolář.

Oslavy se uskuteční až v červnu

Velkolepý program k oslavám jejího platinového jubilea proběhnou až v červnu. Alžběta II. se stala královnou 6. února 1952, korunována byla až v červnu roku 1953. I to je jeden z mnoha důvodů, proč se velkolepé oslavy uskuteční až v letních měsících.

Letošní program se však podle Forejta bude od těch předchozích mírně lišit. „Bude tam několik změn. Zatímco během svého zlatého a diamantového jubilea Alžběta II. cestovala s manželem princem Philipem napříč Spojeným královstvím, nyní pochopitelně i z důvodu jejího vysokého věku, královna zřejmě nebude opakovat tyto cesty, ale zapojí svoji rodinu,“ vysvětlil.

„Jinými slovy si královská rodina musí rozdělit úkoly, aby na všech významných akcích, které budou v průběhu roku připomínat jubileum, byl někdo, kdo bude zastupovat korunu,“ uzavřel Forejt.

Tagy: