KOMENTÁŘ: Jaškin na MS? Absurdní. Propagace teroristického státu nemá v nároďáku co dělat

Dmitrij Jaškin

Diskuse o tom, zda by bylo vhodné umožnit českému hokejistovi Dmitriji Jaškinovi start na příštím mistrovství světa v Praze, by se měla utnout již v zárodku. Kanonýr ruského původu si svou cestu vybral již před rokem. Zvolil propagaci teroristického státu, když mimo jiné nastoupil za oblíbený klub Vladimira Putina SKA Petrohrad k výročí invaze se speciální vojenskou sadou. Nápad, že by si snad ještě někdy měl zahrát za českou reprezentaci, je naprosto absurdní.

„Doufám, že se do příštího mistrovství světa něco změní a já budu mít šanci hrát za Českou republiku. Bohužel to ale není v mých silách,“ řekl Jaškin v novém rozhovoru pro ruský web Sport-express.ru. Leckdo by se mohl ptát, co český hokejista obratem „něco změní“ myslel.

Je to „něco“ chvíle, kdy se ruský diktátor a masový vrah Vladimir Putin rozhodne dát rozkaz své armádě, aby přestala bombardovat Ukrajinu, vraždit civilisty a aby se stáhla z území svého západního souseda? Nebo je to „něco“ Jaškinova žádost adresovaná českému hokeji a společnosti, aby zapomněly na to, že již rok hraje hokej v teroristickém státu, kterému navíc ochotně dělá reklamu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Překousnou nadávky i konec v nároďáku. Ruská KHL stále táhne české a slovenské hráče

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v létě minulého roku rozhodl, že čeští hokejisté, kteří po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 podepsali smlouvu v Kontinentální hokejové lize (KHL), si nebudou moci zahrát za národní tým.

Jaškin se před rokem do ruské ligy vrátil po sezoně strávené v NHL. Jeho přestup do „Putinova klubu“ SKA Petrohrad si vysloužil ve veřejném prostoru velkou pozornost. S přimhouřením levého i pravého oka tehdy mohl pronášet v poslední době oblíbenou – i když naprosto nesmyslnou – hlášku, že politika přece do sportu nepatří.

Když ale Petrohrad během letošního února (de facto k výročí ruské invaze na Ukrajinu) vstoupil do zápasu KHL v dresech se speciální vojenskou sadou a Jaškin v tomto propagandistickém oděvu vedl tým s kapitánským céčkem na hrudi, překročil červenou linii o tisíce kilometrů. Jaškin také v propagandistickém videu hrdě pronesl: „Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti.“

Nic nemůže měnit ani Jaškinova forma

Je přinejmenším podivné tvářit se na jednu stranu, že je všechno v pořádku, a na druhou na sebe v předvečer výročí vypuknutí ruské invaze obléct maskáčový dres s ruskou vlajkou na prsou a dělat s úsměvem reklamu zločinnému režimu.

Velkým zklamáním je také reakce šéfa hokejového svazu Aloise Hadamczika na Jaškinův zájem vrátit se do reprezentace. Bývalý trenér národního týmu ve svém vyjádření uvedl, že „válka na Ukrajině by se neměla spojovat se sportem, ale takové je stanovisko hokejového světa“ a že „se nedá nic dělat, jelikož jsme v Evropě malými pány“.

Přitom právě představitelé ČSLH – nejlépe společně s politiky, sportovci i celou českou společností – by měli jasně říct, že pro člověka, který propaguje teroristický stát, v reprezentaci není místo. Pokud teoreticky umožníme, aby Jaškin mohl startovat na mistrovství světa v hokeji 2024 v Praze, rezignujeme na veškeré morální hodnoty a projevíme se jako lhostejná společnost s rychlou ztrátou paměti a bez špetky empatie.

Na věci nic nemůže měnit ani skutečnost, že Jaškin má za sebou fantastickou sezonu, kdy v základní části KHL nastřílel 40 gólů a přidal 22 asistencí, díky čemuž ovládl tabulku produktivity. Krásně se sem hodí věta, kterou kdysi pronesl český prezident Václav Havel: „Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu.“

Je třeba také myslet na ukrajinské sportovce, kteří místo toho, aby vyhrávali medaile, často umírají v bahně nebo v troskách na bojišti při obraně před ruskou agresí.

Tagy: