Hašek: Olympijský výbor měl ruským sportovcům pomoci. Na hry stejně nepřijedou, míní Just

Dominik Hašek a Jiří Just debatovali ohledně účasti ruských sportovců na olympijských hrách.

360° 11.12.2023

Olympijský výbor měl ruským sportovcům pomoci, aby odsoudili válku, to se však nestalo a funkcionáři je nechali na holičkách. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Dodal, že ruští sportovci tak budou na olympijských hrách v Paříži sloužit jako reklama na kremelskou propagandu. Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just však oponoval, že Rusové se podle něj za těchto podmínek olympiády stejně nezúčastní.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v pátek rozhodl, že ruským a běloruským reprezentantům umožní startovat na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži pouze se statusem neutrálních sportovců. Toto rozhodnutí však podle Jiřího Justa nebude Rusům vyhovovat. „Naopak, já bych řekl, že jsou ještě více nespokojeni. Už dlouhodobě deklarují, že chtějí jet na olympiádu výlučně jako ruští sportovci se svou hymnou a vlajkou. Proto se domnívám, že na 90 procent se Rusko olympijských her nezúčastní,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Ohrožujete moji rodinu, vzkázal Hašek do Ruska Šulákovi. Jelito a bezmozek, přidal Hrdina

Hašek zdůraznil, že rozhodnutí MOV je alibistické a bude mít dalekosáhlé dopady. Odsoudil nečinnost orgánu, na nějž podle svých slov apeloval, aby ruským sportovcům pomohl vystoupit proti tamnímu režimu a případně dostal jejich rodiny z Ruska. „Je třeba ruským sportovcům pomoci a dát jim šanci, jestli ji přijmou, nebo nepřijmou, to už záleží na nich,“ upozornil olympijský vítěz z Nagana a dodal, že funkcionáři sportovce nechali na holičkách.

Připomněl zároveň, že pokud by přeci jen ruští sportovci nastoupili i za těchto podmínek, budou stále reprezentovat ruský režim. „Je to obrovská reklama na ruskou propagandu, na ruské činy, to znamená i na válku a zločiny, které jsou páchány,“ uvedl Hašek. „Takže Mezinárodní olympijský výbor v tuhletu chvíli začíná být odpovědný za ztracené ukrajinské a ruské životy. Za to musí nést ti, kteří o tom rozhodli, plnou odpovědnost,“ doplnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Souboj legend na Spartě nadchl. Na ledě zářili Jágr i Hrdina, dorazilo téměř 10 tisíc lidí

Tagy: