Na Náchodsku vybuchl dům. Na vině má být vadná fotovoltaika, na místě zasahovali hasiči

V Šonově u Nového Města nad Metují vybuchl kvůli závadné fotovoltaice dům. Na místě zasahují hasiči (25. 6. 2024).

Na Náchodsku došlo k výbuchu v domě kvůli vadné fotovoltaice

U výbuchu v domě v Šonově u Nového Města nad Metují zasahovali hasiči z Královéhradeckého kraje. Při explozi na Náchodsku, kterou nejspíše způsobila závada na systému fotovoltaiky, nebyl nikdo uvnitř domu. Kvůli celkovému porušení statiky domu se nikdo nesmí pohybovat vevnitř ani poblíž. Informoval o tom hasičský sbor na sociální síti X. K požáru fotovoltaického systému na střeše firmy vyjížděli v úterý i hasiči v Břeclavi na Moravě.

K výbuchu došlo uvnitř domu na Náchodsku, konkrétně v obci Šonov u Nového Města nad Metují, která je částí obce Provodov-Šonov. „V době výbuchu se zde nenacházely žádné osoby. Z důvodu porušení celkové statiky domu je zakázán pohyb uvnitř i venku,“ uvedli hasiči.

K TÉMATU: Dům krále podsvětí z 90. let Běly je na prodej. Rodina za nemovitost chce 13 milionů

Škodu odhadli na sedm milionů korun. Explozi nejspíše způsobila technická závada na systému fotovoltaiky. „Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. K výbuchu došlo jen krátkou chvíli předtím, než dorazila první jednotka, která vyjížděla k ohlášenému požáru. Nejdříve se měl linout dým z oken,“ uvedl přímo z místa reportér CNN Prima NEWS Patrik Buňka.

Poškození domu je rozsáhlé. Velitel zásahu zakázal nejen pohyb uvnitř domu, ale i v bezprostřední blízkosti objektu, jelikož hrozí, že dojde ke zřícení.

Hasiči zasahovali rovněž u požáru domu ve Svobodných Dvorech. „Všechny osoby se dostaly bezpečně ven před příjezdem jednotek. Příčina je v šetření,“ uvedl hasičský sbor na síti X s tím, že objekt byl následně odvětráván.

Hasiči z Jihomoravského kraje vyjížděli k požáru fotovoltaiky v Břeclavi v Bratislavské ulici. Požár tam zachvátil střechu firmy. Asi za hodinu po ohlášení se podařilo plameny zkrotit. „Událost je bez zranění, výše škody a příčina vzniku požáru jsou předmětem vyšetřování, potvrdil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Vyhlášen byl druhý poplachový stupeň.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Libčevsi u Loun se ozývala střelba. Muž se zabarikádoval v bytě, zadržela ho zásahová jednotka

Tagy:
požár hasiči dům Břeclav fotovoltaika výbuch Jihomoravský kraj krimi střecha Hasičský záchranný sbor Královéhradecký kraj Nové Město nad Metují Šonov u Nového Města nad Metují