Silné bouřky míří do posledních krajů v Česku. V noci zaměstnaly hasiče, zasáhly i filharmonii

Liberečtí hasiči evidovali 201 událostí spojených se silnými bouřkami (21. 6. 2024).

Počasí (22.6.2024 6:19)

Mnoho popadaných stromů, zatopené sklepy, ale i vodu na jevišti Janáčkova divadla v Brně přinesly bouřky, které se přes Česko přehnaly v pátek večer a v noci na sobotu. Výjezdy hlásí hasiči napříč všemi regiony. V sobotu se situace zklidní, na východě se však mohou silné bouřky objevit znovu, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Hasiči z Jihomoravského kraje informovali, že v době mezi 19:00 a 22:45 v pátek evidují 201 událostí spojených s extrémním počasím. „Popadané stromy 93x, čerpání vody 82x, odstraňování nebezpečných stavů 26x. Vše bez zranění,“ popsali na síti X.

K TÉMATU: Kroupy a supercela zanechaly zkázu, ukazuje video. Jako střelba ze samopalu, popsal svědek

Na Liberecku zaznamenali hasiči přes stovku událostí spojených se silnými bouřemi. „Zasahovali zejména u vyvrácených stromů a poškozených střech. Nejsilněji bylo zasaženo Turnovsko a Jablonecko,“ informovali na síti X.

Hasiči z Olomouce vyjížděli k 50 událostem. Převážně se jednalo o popadané stromy na komunikacích. „Čerpali jsme vodu ze sklepů a garáží, a to na 17 místech převážně na Prostějovsku a Přerovsku. Řešili jsme i utržený hromosvod na elektrické rozvodně,“ sdělil sbor v příspěvku na síti X.

Voda se po silném dešti dostala také na jeviště Janáčkova divadla při koncertu Filharmonie Brno. Po pauze hudebníci zjistili, že mají mokré nástroje. „Přesunovaly se smyčce, kontrabas a dirigentský pult, zpozdilo to začátek druhé půlky o pět minut,“ přiblížila mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Na Kolišti v Brně si strážníci všimli auta, které za jízdy uvázlo na zaplavené silnici. „O jeho vyproštění proto požádali hasiče, zatímco sami usměrňovali dopravu, aby umožnili hladký průběh zásahu a aby se do podobné situace nedostali i další řidiči,“ popsal mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Dvě hlídky městské policie upozorňovaly motoristy na možné riziko i v Hradecké ulici. Také tam se za deště zatopila část silnice.

V sobotu bude zpočátku dne oblačno až zataženo. Místy se mohou objevit déšť nebo přeháňky, na východě i bouřky, které mohou být ojediněle i silné, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Teploty se budou pohybovat mezi 21 a 25 °C, na jihovýchodě území mohou vyšplhat až k 27 °C. Na horách naměří teploměry kolem 16 °C.

Jasno až polojasno bude v noci ze soboty na neděli. Při zvětšené oblačnosti mohou nastat i přeháňky. Teploty budou v rozmezí 16 až 12 °C a na západě území mohou klesnout k 10 °C.

Během neděle můžeme počítat se skoro jasnou až polojasnou oblohou. Během dne bude ovšem přechodně oblačno a ojediněle mohou nastat i přeháňky. Teploměry naměří mezi 21 a 25 stupni Celsia, na jihovýchodě bude až 27 stupňů Celsia.

V pondělí experti očekávají jasno až polojasno, během dne s možným výskytem oblačna. Přes den se teploty vyšplhají k 22 až 26 stupňům Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ničivá bouře se prohnala Jabloncem. Vzduchem létaly popelnice, stromy i střechy, říkají místní

Tagy: