Masivní únik plynu na Bruntálsku: Hasiči museli evakuovat přes 40 lidí

Hasiči likvidují ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku masivní únik plynu.

Masivní únik plynu na Bruntálsku

Při výkopových pracích ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku ve středu překopli pracovníci přípojku plynu, potrubí začalo hořet. Hasiči z okolí evakuovali více než 40 lidí, nikdo nebyl zraněn. Řekli to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela a policejní mluvčí René Černohorský.

Operační středisko hasičů bylo o požáru potrubí informováno po 11:00. „Hasiči mají situaci pod kontrolou, hlavní středotlaké potrubí a dvě souběžné přípojky, které jsou poškozené, neustále ochlazují proudy vody. Plameny nejsou vůbec vidět, zbytky plynu vyhořívají ještě ve výkopu,“ uvedl Kůdela.

Aby mohlo být potrubí bezpečně uzavřeno a nemusely se zastavit dodávky plynu pro obyvatele města, uvažuje se podle Kůdely o vyhloubení vhodného otvoru v neodkryté části potrubí a zaslepení přípojek. Hasiči spolupracují na dořešení nehody s plynaři. Na místě je jedna jednotka profesionálních a tři dobrovolných hasičů.

Nehoda se stala v blízkosti Domova pro osoby se zdravotním postižením organizace Sagapo. Jeho ředitel Petr Konečný řekl, že zaměstnanci s podporou hasičů evakuovali celý domov. Kapacita domova je 18 uživatelů, pracuje v něm až deset zaměstnanců.

„Momentálně čekají na vyjádření, kdy bude závada odstraněna, jak dlouho bude trvat oprava, kdy se budou moci vrátit zpátky do domova. Pokud by to trvalo déle, přesunuli by se s uživateli domova dodaným autobusem do Bruntálu, kde máme prostory v našem dalším zařízení,“ popsal Konečný.

Kůdela uvedl, že celkem bylo evakuováno 41 lidí, kromě domova pro postižené šlo o obyvatele z okolních bytů a rodinných domků. „S dalšími evakuacemi se nepočítá,“ dodal mluvčí hasičů.

Tagy: