Vážná nehoda na Brněnsku: Řidička autobusu nabourala do spadlého stromu. Museli ji vyprostit

Vodu z několika zaplavených sklepů odčerpávali po pondělím odpoledním vydatném dešti hasiči v Brně Jundrově či Bosonohách. Vyjíždět museli kvůli vodě ve sklepích i do Troubska na Brněnsku, později odpoledne bouřky přešly přes Židlochovice a Mikulov. Odklízeli také nánosy bahna ze silnic. Médiím to řekli mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška a Petr Příkaský. Do 20:00 zahrnovaly zásahy hasičů 30 případů čerpání vody, odstraňování spadlých stromů a také likvidaci požáru střechy po úderu blesku. Poblíž obce Omice na Brněnsku najel autobus do spadlého stromu, dva lidé se zranili, oznámila policie.

Hasiči v Brně a na Brněnsku v souvislosti s odpoledním deštěm evidují tři desítky událostí. První výjezd kvůli počasí v pondělí hasiči měli kolem 13:00. „Jde o oblast brněnských Bosonoh, Jundrova, také Troubska. Událost evidujeme i v Pisárkách. Jde o zaplavené sklepy, garáže, odklízíme i bahno ze silnic,“ uvedl Mikoška. Doplnil, že hasiči v této souvislosti zasahovali i v jundrovské ZŠ Jasanová.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se chránit před bleskem? Sednout si na bobek, radí expert a zmiňuje další postupy

Jak doplnil Petr Příkaský, později odpoledne přešly bouřky přes Židlochovice, Pohořelice a Mikulov, i tam vyjížděli hasiči. „Bez výjimky se jednalo o čerpání vody ze zatopených prostor,“ dodal. Po 17:00 museli odstranit také pět spadlých stromů a zasahovali i u požáru střechy v Mutěnicích na Hodonínsku.

Do stromu, který spadl těsně před něj, autobus u obce Omice najel krátce před 21:00. Byla v něm řidička a 15 cestujících, uvedla policie na sociální síti X. „Zraněny byly naštěstí jen dvě osoby,“ doplnila. Hasiči na stejné síti informovali, že z autobusu vyprostili zaklíněnou řidičku.

Vodu z několika zaplavených sklepů odčerpávali jihomoravští hasiči v neděli v obci Brťov-Jeneč na Blanensku. V souvislosti s počasím zasahovali o víkendu také u několika popadaných stromů a na zaplavených silnicích. Déšť o víkendu nejsilněji zasáhl sever kraje.

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech dosáhly hladiny části řek na některý ze tří povodňových stupňů. V Liberci blesk zranil skupinu dospělých a dětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chaos, křik a neutuchající hřmění. Zdravotní sestra popsala drama po zásahu bleskem v Liberci

Tagy: