Mohutný požár v Praseku. Dál hoří hala s tisíci balíků slámy, hasiči nesmí dovnitř

Hasiči na Královéhradecku likvidují velký požár haly se slámou.

Hasiči stále likvidují požár na Královéhradecku

Hasiči stále zasahují u rozsáhlého požáru skladovací haly v zemědělském objektu v Praseku na Královéhradecku. Oheň kromě objektu zasáhl kolem 3 500 balíků uskladněné slámy a ohrožoval i zhruba 80 býků ustájených v druhé části objektu. Zvířata se naštěstí podařilo včas vyvést ven, stejně jako i vyjet s uskladněnou zemědělskou technikou. Škoda se odhaduje na miliony.

Ohnivé peklo se rozpoutalo v úterý po 13. hodině – na místo ihned vyjeli hasiči z blízkého i dalekého okolí. „Poslali jsme tam nejprve několik jednotek z druhého stupně požárního poplachu, velitel zásahu ale v krátké chvíli na místo povolal i jednotky z třetího stupně, kterých bylo přes 10,“ popsal mluvčí hasičů Zbyněk Voříšek. Podle něj se u zásahu vystřídalo celkem 23 profesionálních a dobrovolných jednotek, například i z Hradce Králové, Hořic nebo Jičína.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za požár v Českém Švýcarsku hrozí strážci parku 15 let vězení. V případu padla obžaloba

Objekt byl v době příjezdu hasičů na místo zasažený už z poloviny. Hasiči nasadili na hašení požáru několik vodních proudů včetně těch z výškové techniky. Museli zasahovat s použitím dýchacích přístrojů. „Pomocí výškové techniky jsme dělali otvory do střechy, abychom objekt odkouřili a dalo se tam lépe pracovat,“ uvedl mluvčí s tím, že následně byl povolán i záchranný útvar s pásovým rypadlem, které pomohlo s vyvážením a dohašováním hořící slámy mimo halu: „A zároveň posloužil bagr k rozebírání konstrukce. Ta jevila známky poškození, a nebylo tak pro hasiče možné vstupovat dovnitř.“

Aby měli dostatek hasební vody, zřídili v průběhu odpoledne tři čerpací stanoviště – v Humburkách, Králíkách a na stanici HZS v Novém Bydžově. Odtud se zavážela voda cisternami kyvadlově. Na okolní objekty se požár nerozšířil. Část konstrukce zasažená požárem se v noci začala bortit. Přivolaný statik potvrdil, že stav haly je špatný a hrozí její zhroucení. Proto velitel zásahu do jejího prostoru zakázal vstup. Zbytek uskladněné slámy se po dohodě s majitelem nechává kontrolovaně dohořet. Hasiči ochraňují nezasaženou třetinu haly s ustájením pro dobytek před případným rozšířením požáru. Celková způsobená škoda se odhaduje na pět milionů korun, uchráněné hodnoty jsou v podobné výši. Zjistit, proč a jak začalo, hořet je úkolem vyšetřovacího týmu. Zásah podle hasičů na místě potrvá ještě několik hodin, možná dní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Plameny ho neodradily. Roman popsal, jak otřesený zachránil lidi z hořícího vlaku v Olomouci

Tagy: