Hasiči sehnali náhradu. V boji s požárem v Hřensku jim pomůžou dvě švédská letadla

Záběry požáru v Hřensku

Do Česka v pátek dorazí dvě letadla ze Švédska

Jako náhrada za letouny Canadair, které se musí vrátit do Itálie, by v pátek měly do Česka přiletět na pomoc s hašením dva letouny Air Tractor AT802F ze Švédska, uvedli hasiči. Do tuzemska by měly dorazit po poledni, každé z letadel pojme 3000 litrů vody. Záchranáři dodali, že jednání s dalšími zeměmi o zapůjčení leteckých strojů pokračují.

Letouny z Itálie se musely v pátek vrátit, aby se zapojily do hašení požárů na Apeninském poloostrově. Zda budou hydroplány Air Tractor AT802F ze Švédska již v pátek nasazeny do pomoci s hašením, nebylo podle Marvana jasné. Hasiči však na Twitteru uvedli, že po nezbytných procedurách a průzkumu budou okamžitě nasazeny do akce.

Záchranáři doufali, že letadla budou mít nádrže zhruba o podobném objemu, jako měly italské speciály, tedy 6000 litrů. Každé z letadel však pojme jen polovinu objemu, tedy 3000 litrů vody.

O půjčení letounů jednala Česká republika i s jinými státy, například se Španělskem, jednání ukončena nejsou, doplnil mluvčí. O tom, zda budou letadla ze Švédska opět čerpat vodu z jezera Milada u Ústí nad Labem, také podle Marvana ještě není rozhodnuto.

Kromě italských leteckých speciálů pomáhají hasičům se zvládáním požáru v těžko přístupném terénu vrtulníky s vaky na vodu. Armáda ve čtvrtek nasadila k hašení třetí, silnější vrtulník. Kromě armádních strojů se do hašení v národním parku zapojilo dalších pět vrtulníků. Dva poskytla policie, jeden firma Czechoslovak Group (jako jediný soukromý subjekt v Evropě disponuje vrtulníky Black Hawk, pozn. red.) a po jednom Polsko a Slovensko.

V Národním parku České Švýcarsko hoří od neděle, požár zasáhl plochu pět krát dva kilometry. Z ohrožených vesnic už muselo odejít kolem 500 lidí.

Tagy: