Hasiči zastaví požár dříve než počasí, věří velitel zásahu. Plameny se daří krotit

Nic většího než požár v Národním parku České Švýcarsko jsem neviděl, popsal pilot armádního vrtulníku, který pomáhá s hašením ohně.

Tisková konference hasičů k aktuální situaci v Českém Švýcarsku (28.7.2022)

Frontu šíření požáru se podařilo zastavit, informoval na čtvrtečním brífinku šéf hasičů Ústeckého kraje Roman Vyskočil. Aktuálně v Národním parku České Švýcarsko zasahuje 450 hasičů, tedy 80 jednotek záchranářů. Celý park si hasiči rozdělili do několika sektorů. Vyskočil věří, že se ve čtvrtek podaří uhasit ohniska v okolí Hřenska.

Hasiči již pátým dnem bojují s masivním požárem v Národním parku České Švýcarsko. Aktuálně na místě zasahuje 80 jednotek záchranářů, sedm vrtulníků a čtyři letadla. „Prostor máme rozdělený na úseky a sektory. První je u skalního masivu v Hřensku nad budovami, cílem je ochránit je. Stále zde vznikají malá ohniska. Věříme však, že se nám je během čtvrtka podaří uhasit,“ uvedl Vyskočil.

Požár ve směru na Vysokou Lípu, Meznou a Mezní louku dokázali hasiči udržet v noci pod kontrolou. „Veškeré objekty se podařilo ohlídat. Oheň u zámečku u Vysoké Lípy v noci dohořel. Frontu šíření jsme zastavili,“ pokračoval Vyskočil. V boji s ničivým živlem hasičům od čtvrtka pomáhají dvě italská letadla Canadair. „Jejich podpora bude vysoká. Doufáme, že se podaří frontu udržet a budeme hasit do hloubky celého požáru,“ sdělil šéf hasičů.

Na hasičích se projevuje únava

Přiblížil také, jak se boj s požárem podepisuje na hasičích. „Do půlnoci jich bylo ošetřeno osm, třem z nich byla poskytnuta kyslíková terapie. Někteří mají drobné oděrky, dopadá na ně únava, ale nejedná se o nic vážného,“ podotkl s tím, že mají k dispozici respirátory, ochranné brýle a kapky do očí proti kouři.

Na dotaz, kdy by mohl být oheň pod kontrolou, odpověděl, že se požární frontu od čtvrtečního rána daří korigovat. „V předchozích dnech proti nám bylo počasí, když se zvedal vítr a měnil směr. V soutěskách a na stráních se chová odlišně oproti nížinám s domy. Jeho intenzita je úplně jiná,“ vysvětlil. Pomoci by hasičům mohly i deště, které by měly České Švýcarsko zasáhnout v pátek a v sobotu.

„Věříme, že požár zastavíme dříve my než déšť. Uděláme proto vše, abychom nemuseli pokračovat jinde,“ zdůraznil. Požár se však rozšířil k německým sousedům, hoří Saské Švýcarsko. „S německými hasiči komunikujeme, jaká je situace u nich a u nás. Kromě letecké podpory řešíme i pozemní zásah,“ uvedl Vyskočil.

Doplnil, že od začátku hasiči ví, že za šířením požáru stojí silný vítr a změny jeho směru. Za další důvody, proč má požár takový rozsah, označil terén a množství dřeva po kůrovci v lesích.

Dosud bylo z oblasti Hřenska evakuováno více než 500 osob. „Další se evakuovali sami. Všichni jsou v pořádku, nikomu se nic nestalo. Do svých domovů se budou moci vrátit ve chvíli, kdy se požár již nebude šířit a bude to bezpečné,“ uzavřel Vyskočil.

Tagy: