Způsob hašení se neobjednává. Správa parku se brání kritice kvůli obřímu požáru

S ohnivým živlem bojuje několik set hasičů ze všech koutů Česka.

Tomáš Salov popsal situaci v Českém Švýcarsku

Po vypuknutí mohutného požáru v národním parku České Švýcarsko se na jeho správu snesla vlna kritiky. Údajně se měl nechat oheň vyhořet. „Způsob hašení si nemůžeme objednat. Přístup k hašení je v gesci Hasičského záchranného sboru,“ brání se mluvčí parku Tomáš Salov. Reagoval i na prohlášení, že právě správa Českého Švýcarska může za vznik požáru.

Salov podotkl, že se oheň dramaticky nešíří k domům. „To je dobrá zpráva. Probíhají ošetření kolem obcí Janov a Růžová i uvnitř parku. V některých částech vniká brázda, aby se oheň nešířil dál po zemi. Ohniska se však přenesla na německou stranu, proto postup koordinujeme s hasiči z Německa. Společně budeme koordinovat vytváření obranné linie,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí.

Zároveň reagoval na kritiku, že správa národního parku odmítala požár hasit a chtěla jej nechat vyhořet. „Přístup k hašení je v gesci Hasičského záchranného sboru. Není to tak, že bychom si mohli objednat způsob hašení. Jde spíše o to, že v reálných možnostech bylo na daném místě zasahováno po obvodu požáru, nikoliv přímo v jeho jádru. To se ale zřejmě děje u většiny požárů,“ podotkl.

Pravidla hašení v národním parku

Ve strategii péče o park však je uvedeno, že by se požár za určitých podmínek neměl hasit. „Je důležité spojení ‚za určitých podmínek‘. Ty nyní, v době sucha, určitě nereprezentují představu žárového managementu, jak je to v zásadách péče. Dokument je ve stádiu diskuze a není přijatý. Je pravda, že takto velký rozsah požáru staví problematiku do jiného světla. Vše bude třeba prodiskutovat,“ pokračoval.

Doplnil, že mu sousedé připomínají situace z minulosti, kdy lesníci pálili klest. „I to je forma žárového managementu. Veřejnost pro to má pochopení, ale na papíře to vyvolává velký strach,“ přiznal. I přesto čelí správa parku kritice, že může za vznik požáru. „Naším největším proviněním je, že nevidíme do budoucnosti. Správa národního parku je na místě, kde se setkává hodně zájmů a skupin. Vždy je někdo, komu se něco nelíbí a má k tomu připomínky. To je fakt,“ vzkázal.

Připomněl, že starostové obcí kritizovali, když správa parku v oblasti Hřenska zasahovala proti kůrovci. „Na mnoha místech jsme dřevo prakticky ze sta procent odvezli, museli jsme. Také jsme dělali bezpečnostní zásah podél silnice do Hřenska, vznikl tak 80 metrů holý pruh. Tento požár vznikl v oblasti, kde se hospodařilo podle běžných pravidel v lese,“ podotkl.

Doplnil, že v blízkosti obcí zůstalo minimum míst, kde by byly smrkové porosty nastojato odumřelé. „Je to situace, která ukazuje, že když dřevo odvezeme z lesa, tak to není prevence před takto mohutným požárem,“ uzavřel.

Tagy:
dřevo národní park Německo požár silnice hasiči oheň pomoc CNN Prima NEWS kritika Hasičský záchranný sbor příčina Hřensko Národní park České Švýcarsko Tomáš Salov Správa Národního parku České Švýcarsko