Havlíček: Brečíte a neumíte přijímat rány. Fňukání známe od někoho jiného, vmetl mu Kupka

Martin Kupka a Karel Havlíček v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 2.10.2022

Stále brečíte, musíte umět přijmout rány, opřel se v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček do ministra dopravy a místopředsedy ODS Martina Kupky. Ten mu ale s narážkou na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše vmetl, že „fňukání zná od někoho jiného“ a že v kampani opoziční hnutí říkalo „objektivní lži“.

„Stále brečíte. Že jsme v kampani útočili? Ano, někdy to bylo drsnější. Ale kdo začal s kampaní, kdy se vyvěšoval náš pan předseda s Putinem? Vy. Takže když rozdáváte rány, musíte je také umět přijmout,“ pustil se Havlíček do Kupky.

Ten se ale bránil. „Ten, kdo tady brečí, není koalice Spolu. Fňukání známe od někoho jiného,“ narážel Kupka na Babiše. „ANO a Andrej Babiš vystupovali nešťastně. Viděl jsem i dopisy, které rozesílali na Vysočině. Tam na každé řádce Babiš brečí, jak je paní Nagyová obětí. Je to neuvěřitelný případ,“ kritizoval Kupka.

Říkali jste objektivní lži

Podle něj hnutí říkalo v kampani „objektivní lži“. „Lživých útoků jste byl také představitelem. Říkali jste, že vláda nepomáhá. Jak pomáháme, lidé vidí na účtech. Opozice a hnutí ANO hrají podpásovou hru,“ vyčetl Havlíčkovi.

„Pane ministře, nezlobte se – spojovat to, že kritizujeme vaši vládu a dát do kontextu podpásové rány? To tedy ne,“ zuřil první místopředseda hnutí. Zároveň Kupkovi připomněl řešení energetické krize. „Navrhovali jsme několik týdnů zastropování, ještě na konci srpna jste to označovali za populistické. Nakonec jste to udělali více méně podle toho, jak jsme to navrhovali,“ vmetl mu.

Premiér Petr Fiala (ODS) ale zastropování cen energií vysvětluje tím, že k takovému kroku přistoupili, když byly ceny opravdu vysoké. Vláda stanovila maximální ceny elektřiny a plynu tak, že maloodběratelé, tedy domácnosti a živnostníci, zaplatí za silovou elektřinu maximálně šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), plyn bude stát maximálně tři koruny za kWh.

O víkendu proběhlo druhé kolo senátních voleb. To vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). ODS získala osm křesel, KDU-ČSL sedm a TOP 09 tři mandáty. Hnutí STAN a Senátor 21 po jednom. Hnutí ANO slavilo úspěch v prvním kole, kdy kromě Ladislava Václavce postoupilo dalších 17 kandidátů. Ve druhém kole ale uspěli pouze další dva kandidáti.

Do Senátu se dostal i Jan Paparega (ProMOST), Marek Slabý (BEZPP za T2020) – s podporou Spolu, Daniela Kovářová (BEZPP za NK) a Jana Zwyrtek Hamplová (BEZPP za NEZ).

Celý duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: