KOMENTÁŘ: Referendum o vládě se změnilo v referendum o Babišovi. Hrad zřejmě pustí k vodě

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš poskytl rozhovor webu CNN Prima NEWS. Rozpovídal se o současné krizi, svém zdravotním stavu i možné prezidentské kandidatuře.

Senátní volby na Vysočině

Hnutí ANO volby do horní komory českého Parlamentu zkrátka neumí. Přestože ve druhém kole mělo nabito sedmnácti postupujícími, dokázalo v senátorský mandát proměnit pouze tři z nich na celkových pět. Volby do Senátu mají jasného vítěze, jímž je vládní koalice v čele s ODS. Kabinet Petra Fialy (ODS) by však neměl usnout na vavřínech.

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Tak by se dala parafrázovat intenzivní snaha opozičních hnutí ANO a SPD postavit komunální a senátní volby na tezi, že se jedná o referendum o vládě Petra Fialy. Andrej Babiš souboj ještě více vyhrotil před druhým kolem hlasování pro kandidáty do třetiny Senátu. Sázka na „my versus oni“ mu však pranic nevyšla a referendum o Fialově vládě se změnilo v referendum o Babišovi a jeho kandidatuře na Hrad.

Bližší Vystrčil než šiška Vysočiny

Zřejmě nejsledovanějším soubojem druhého kola senátních voleb byl střet současného šéfa horní parlamentní komory Miloše Vystrčila (ODS) a kandidátky hnutí ANO Jany Nagyové, která freudovským přeřeknutím přiznala, že si jde hlavně pro imunitu. Je totiž spolu se svým stranickým šéfem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Ukázalo se, že Babišův pojízdný cirkus, který do Jihlavy dorazil se vší parádou, nezafungoval. Nagyové nebylo nic platné, že Babišovy „maringotky“ dávaly na čtvrtečním mítinku lidem „nakrmit“, nepomohly ani rozdávané šišky salámu Vysočina z dílny holdingu Agrofert. Každý tlak vyvíjí protitlak, a tak se hnutí ANO vedle svých příznivců podařilo vybudit zejména voliče Miloše Vystrčila, o němž možná ještě uslyšíme. Prezidentské volby se totiž blíží.

Babiš na Hrad? Spíš ne

Hlasování na Vysočině bylo pro Babiše důležité také právě v souvislosti s bojem o Hrad. Bývalý premiér totiž druhé kolo senátních voleb umně využil coby laboratoř, ve které si otestoval, jak by na jeho kobercový marketingový nálet voliči reagovali ve druhé kole voleb prezidentských. A i v tomto ohledu dostal šéf nejsilnější opoziční strany pořádný výprask. Ukazuje se, že hnutí ANO, a Andrej Babiš obzvláště, naráží u voličů na svůj potenciál a že dvoukolová volba do čehokoli mu nedává šanci na úspěch. Můžeme tak očekávat, že Babiš zintenzivní své úsilí v nabourávání stability vlády a bude se snažit vyvolat předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Protože jak sám přiznal, role premiére mu sedí (rozuměj: líbí se mu) víc. Že by se však Fialův kabinet posílen triumfem v senátních volbách měl drolit, je nepravděpodobné.

Senát namodro

Zní to skutečně neuvěřitelně, ale nejsilnější vládní strana ODS v Senátu posílí, přestože se země zmítá uprostřed energetické a ekonomické krize. Společný senátorský klub ODS a TOP 09 měl před začátkem hlasování 27 členů, z nichž pět svůj mandát obhajovalo. Vedle Miloše Vystrčila ještě Tomáš Czernin (TOP 09), Jiří Oberfalzer (ODS), Tomáš Jirsa (ODS) a především předseda klubu Zdeněk Nytra (ODS). A všichni uspěli. Nadto ještě v dresu ODS zabodovala Jarmila Smotlachová, staronovým senátorem za ODS se stane také Tomáš Töpfer a kandidátkou za ODS, TOP 09 a KDU-ČSL byla také Hana Kordová Marvanová. Do Senátu za TOP 09 přibyl ještě kardiochirurg Jan Pirk a otázkou je, zda do klubu ODS a TOP 09 nepřestoupí také Jiří Růžička, který uspěl již v prvním kole. Modrofialový klub by se tak mohl rozrůst až na 32 členů.

Starostové přežili, lidovci slaví

Jistě bylo zajímavé sledovat, jak senátní volby ovlivní kauza Dozimetr, která se týkala vládních Starostů a nezávislých (STAN). Jisté je, že jeho senátorský klub se zmenší, ale ne zase nějak dramaticky. Z dosavadních čtyřiadvaceti členů mu ubydou jen čtyři. Není ale vyloučeno, že se k němu připojí někteří senátoři či senátorky, kteří byli do horní komory zvoleni jako nezávislí. Za úspěch mohou senátní volby považovat také lidovci. I ti si totiž co do počtu členů svého senátorského klubu polepší.

Neusnout na vavřínech

Přestože volby do horní parlamentní komory dopadly pro vládní koalici nad očekávání příznivě, může snadno podlehnout sebeuspokojení a usnout na vavřínech. Kabinet by měl mít stále na paměti, že energetická krize není zdaleka vyřešena a hospodářství chtě nechtě míří do fáze recese. Z ekonomiky přichází již řada varovných signálů, že to nejhorší máme teprve před sebou. Lidem zatím „jen“ klesají reálné příjmy kvůli obří inflaci, ale výrazně se zvyšuje riziko růstu nezaměstnanosti. Dokud lidé nepřicházejí o práci, situace není tak zlá. A vzhledem k tomu, že nezaměstnanost se oproti hospodářství vyvíjí se zpožděním, může se vládě snadno stát, že před příštími sněmovními volbami bude čelit právě armádě libí bez práce. Pak teprve půjde do tuhého.

Tagy: