Havlíček měl psát do pochybných periodik o vědě. Šlo o renomovaný ruský časopis, říká Vondráček

Radek Vondráček (ANO) v Partii Terezie Tománkové

Rozhovor s Karlem Havlíčkem o predátorských časopisech

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček publikoval v podezřelých vědeckých časopisech, a to například v řeckém periodiku, v jehož vedení seděl, či u ruských vydavatelů, napsal web Seznam Zprávy. Havlíček ale jakékoliv pochybení odmítá. Ve vysílání CNN Prima NEWS ho obhajoval i místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček, podle něhož se na nic nepřišlo. Předseda sněmovního klubu KDU-ČSL Petr Dufek v debatě uvedl, že je potřeba veškeré informace ověřit.

Podle zjištění Seznam Zpráv měl Havlíček publikovat v pochybných periodikách. Jeho články například uspěly v řeckém časopise European Research Studies Journal, v jehož redakční radě sám několik let seděl. V roce 2018 bylo toto periodikum vyškrtnuto z databáze vědeckých publikací Scopus. Tři Havlíčkovy články vyšly i v časopisech se sídlem v Rusku. Opoziční politik, který je stínovým premiérem a zároveň má ve své „vládě“ na starost vědu, ale jakékoliv pochybnosti odmítá.

Stejně reagují i jeho spolustraníci. Ve vysílání CNN Prima NEWS se za Havlíčka postavil místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. „Novináři bádali, bádali, snažili se, jak mohli, a nakonec našli, že publikoval v nějakém renomovaném ruském časopise. Na Karla Havlíčka nenašli vůbec nic,“ řekl Vondráček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to kritiku

Podle něj mělo veškeré úsilí novinářů směřovat k lídryni hnutí STAN do Evropských voleb Danuši Nerudové. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity totiž v období let 2009 až 2015 publikovala v takzvaných predátorských časopisech. „Kdyby tu energii věnovali paní Nerudové, tak bychom se divili, na co by ještě přišli,“ řekl Vondráček.

Predátorské časopisy zveřejňují články bez ohledu na jejich kvalitu. Akademické prostředí pak zaplavují texty, jež nesplňují základní náležitosti odborných materiálů. A právě takovým se jeví být i řecký časopis, v němž publikoval Havlíček, že sdělil webu Seznam Zprávy profesor Marek Petřivalský z Univerzity Palackého v Olomouci.

K Havlíčkovi se vyjádřil i zástupce vládní koalice Petr Dufek (KDU-ČSL). Podle svých slov se nechce přidat k prvoplánové kritice a Havlíčka odsoudit na základě jednoho článku. „Skutečně bych byl zdrženlivý, protože je to zatím popsáno na základě jednoho média,“ řekl Dufek.

Opakované publikování v predátorských časopisech překazilo minulý týden nominaci Pavla Tuleji (TOP 09) na post ministra pro vědu a výzkum. Politik uvedl, že žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, a své aspirace se vzdal.

Tagy: