Havlíček: Nevím, proč se za Mlejnka rvali jako lvi. Babiš dál volá po rezignaci Rakušana

Rozhovor s Havlíčkem

Rezignaci šéfa civilní rozvědky opozice vítá a neodpustila si ani ostré komentáře. Bývalý ministr Karel Havlíček (ANO) připomněl, jak se za Petra Mlejnka bili premiér i ministr vnitra. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak na Facebooku uvedl, že trvá na rezignaci Víta Rakušana.

„Smutné a frustrující je to, že ministr Rakušan a premiér Fiala se za Mlejnka bili jako lvi, tak nevím, co je přimělo změnit názor. Zda nové zkušenosti, hlasování o nedůvěře vlády...,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Havlíček. Rakušan podle něj znevěrohodnil sám sebe, ale i zpravodajskou instituci.

„Že by všechno nebylo tak v pořádku, jak se nás uboze snažili přesvědčit? Reprezentant organizovaného zločinu Rakušan ale pořád zůstává. Mlejnek byl jen jedním z mnoha. Kolik takových ‚prověřených‘ lidí asi dosadil STAN do funkcí? Rakušan musí odstoupit. Trváme na tom,“ uvedl Babiš jasně.

Šéf rozvědky Mlejnek rezignoval. 20 dní poté, co Rakušan říkal, že pro jeho odvolání nevidí důvod a poté, co ho bránil i...

Posted by Andrej Babiš on Tuesday, August 30, 2022

Avizoval, že stejný požadavek přednese i na hlasování o nedůvěře vládě. „Na čtvrteční schůzi Sněmovny se nic nemění, druhým důvodem je absolutní nezvládnutí energetické krize a selhání pana ministra Síkely. Řítí se na nás katastrofa, a místo toho, aby pan ministr nabídl recept, jak jí předejít, je odborníkům pro smích a lidi každé jeho další vystoupení děsí víc a víc,“ dodal bývalý premiér.

Rakušana rezignace mrzí

Mlejnek své rozhodnutí potvrdil ve středu, blíže to nechtěl komentovat. Část poslanců jak z opozice, tak i z vládních Pirátů vyzvala k výměně šéfa civilní rozvědky kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr. Aféra kolem Mlejnka je také jedním z důvodů, proč opoziční hnutí ANO a SPD podala podnět ke svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve uvedl, že Mlejnek má jeho důvěru. „Jeho rozhodnutí ovšem chápu, tlak na něj, jeho rodinu i službu samotnou byl enormní,“ poznamenal vicepremiér. Nyní Rakušan prohlásil, že ho rezignace mrzí. Jak reagovali další vládní zástupci se dočtete zde.

Tagy: