Šéf civilní rozvědky Mlejnek po kritice rezignuje. Ve funkci byl 54 dní

Šéf civilní rozvědky Mlejnek po kritice rezignuje

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek rezignuje na svůj post. Potvrdil to ve středu serveru Lidovky.cz, blíže to ale nechtěl komentovat. Část poslanců jak z opozice, tak i z vládních Pirátů vyzvala k výměně šéfa civilní rozvědky Mlejnka kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr. Aféra kolem Mlejnka je také jedním z důvodů, proč opoziční hnutí ANO a SPD podala podnět ke svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

Mlejnek uvedl, že se s Redlem scházel pracovně, ale že nemohl vědět, že bude Redl v budoucnosti stíhán. Schůzky se uskutečnily v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti. Mlejnek popřel, že by Redlovi předával informace z bezpečnostního prostředí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dříve uvedl, že důvodem k odvolání Mlejnka z čela zpravodajské služby by bylo nezískání bezpečnostní prověrky na úroveň přísně tajné.

„Lidsky jeho rezignaci rozumím, byl pod tlakem. Vláda ho do rezignace nenutila, jde čistě o jeho rozhodnutí a reakci na mediální tlak a hon, který na něj byl spuštěn,“ uvedl na půdě Poslanecké sněmovny ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

„Jak jsem mohl vědět v roce 2012, v roce 2015 nebo v roce 2021, že pan Redl bude stíhán v kauze Dozimetr?“ hájil před týdnem styky s Redlem Mlejnek na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny. Mlejnek tehdy ještě uváděl, že v září vládě předloží nový návrh priorit činnosti civilní rozvědky a že plánuje novou strukturu úřadu. Výboru ale řekl, že tato aféra neprospívá bezpečnostní komunitě a „nepřispívá klidu na práci“.

K výměně ředitele ÚZSI předtím vyzvala sněmovní opozice a následně také poslanecký klub Pirátů, který je součástí vlády. Minulý týden jednaly o situaci kolem šéfa rozvědky sněmovní bezpečnostní výbor i komise pro kontrolu ÚZSI. Výzvy k odvolání Mlejnka však na výboru ani v komisi neprošly. Ve čtvrtek 1. září se sejdou poslanci na sněmovní schůzi k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS), a to právě kvůli aféře kolem Mlejnka a také kvůli složité hospodářské situaci, kterou kabinet podle opozice neřeší.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín. Redl byl už v minulosti stíhán v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře. Podle serveru iROZHLAS.cz unikl v těchto kauzách postihům kvůli údajné psychické nemoci. Od roku 2008 je Redl podle soudů oficiálně částečně nesvéprávný a potřebuje opatrovníka.

Tagy:
policie politika soud Vít Rakušan odvolání korupce Ministerstvo vnitra České republiky Michal Redl kauza Dozimetr Petr Mlejnek