Havlíček ostře: Vláda nálepkuje všechny, kdo s ní nesouhlasí. Dělá z lidí proruské šváby

Martin Kupka a Karel Havlíček v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 2.10.2022

Vláda nálepkuje všechny, kteří s ní nesouhlasí, pustil se v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček do kabinetu Petra Fialy (ODS). Vyčetl mu, že ministři „dělají z lidí proruské šváby“. Šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS) ale „zásadně“ odmítl, že by nálepkovali lidi.

„Z demonstrací si bereme to, že lidé jsou nespokojení, naštvaní a nešťastní. Agresorem je bezesporu Rusko, v tom jsme za jedno. Neshodneme se ale na nálepkování všech, kteří s vámi nesouhlasí. Nálepkujete lidi, to přece nejsou všechno proruští švábi,“ vmetl Kupkovi v pořadu Havlíček. „Děláte z mnoha lidí proruské šváby,“ dodal ještě.

S tím ale ministr dopravy nesouhlasil. „Útočíte nemístně, zásadně odmítám, že bychom nálepkovali,“ bránil se Kupka. Podle něj Havlíček „zneužívá prostor, aby lživě napadl vládní koalici“.

„Nikoho nenálepkujeme. Pokud někdo nesouhlasí, neznamená to, že je proruský šváb a jasně pojmenováváme, co je za rizika. Co by znamenalo, kdybychom se přimknuli k Rusku a co se opravdu odehrává,“ vysvětlil zástupce vlády.

Havlíčkovi ještě doporučil, ať nechá „lživých útoků“. „Kampaň máte za sebou, nepokračujte v ní,“ zdůraznil.

Zároveň uznal, že vnímá velkou míru nejistoty mezi lidmi. „My samozřejmě pociťujeme dopady války. Čelíme větší krizi, a to je bohužel také odpovědnost předchozích vlád. Ani vy jste s tím neudělali nic lepšího, navíc jste posílili závislost na Rusku,“ vyčetl Havlíčkovi.

Politici tak reagovali na protivládní demonstrace, které se v poslední době v Česku konají. Ta poslední byla na státní svátek 28. září. Podle policie na ni dorazily „nižší desítky tisíc“ účastníků. Pořadatelé požadovali demisi pětikoaličního kabinetu a obrat politického směřování země. Protestu se účastnily i extremistické strany.

Celý duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: