Havlíček: Roztavíme ministerské ponožky. Nejsem rád, že nám vyhrožujete, reagoval Benda

Karel Havlíček a Marek Benda

Zásadně nesouhlasím, aby vláda takhle chaotickým způsobem navyšovala daně, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Opoziční politik „vylepšil“ svůj výrok o tom, že hnutí ANO udělá vládě peklo, až se jí z toho srolují ponožky. Opozice se téměř pravidelně chová destruktivně a je složité s ní vyjít, reagoval šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Možná jsem mohl říct, že vládě uděláme takové peklo, až se jí roztaví ministerské ponožky. Chtěl jsem tím výrokem deklarovat, že zásadně nesouhlasíme, aby vláda takhle chaotickým způsobem navyšovala daně,“ uvedl Havlíček. S většinou bodů konsolidačního balíčku nesouhlasí. Přístup prvního místopředsedy ANO – potažmo opozice jako takové – se Bendovi příliš nepozdává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová: Vláda od půlnoci začala obírat důchodce. Skuhrání opozice, usadil ji Kalousek

„Nejsem zrovna rád, že nám pan Havlíček vyhrožuje peklem a srolovanými ponožkami. Naším úkolem je, aby balíček do prázdnin prošel prvním čtením. Potom bude ještě možná nějaký prostor na diskusi ve výborech. Pak se uvidí, co bude probíhat na podzim. Opozice se chová téměř vždy destruktivně. Věcí, na kterých se s nimi lze dohodnout, je málo. Do spacáků (narážka na obstrukce, pozn. red.) nás nutí jednou za dva měsíce, to se mi zdá neadekvátní,“ řekl šéf poslaneckého klubu ODS ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podívejte se na celý rozhovor s Markem Bendou a Karlem Havlíčkem v úvodním videu. Oba zákonodárci diskutovali mimo jiné také o očekávaném televizním duelu mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem ANO Andrejem Babišem. Televize Prima a CNN Prima NEWS vám tento názorový střet nabídnou již v neděli od 11 hodin v Partii Terezie Tománkové.

Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy, celkem tedy 94,1 miliardy korun. Mimo jiné počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu.

Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by měli zhruba tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být spíše nižší a valorizace mírnější.

Tagy: