Havlíček: Sledujeme volný pád ČR, vláda se jen dívá. Vy jste se díval roky, opáčil Jurečka

Karel Havlíček v Partii (28. 8. 2022)

PARTIE Terezie Tománkové 28.8.2022

Předchozí dvě vlády s účastí hnutí ANO jsou podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky hlavní příčinou, proč Česká republika v současné době není energeticky zabezpečenou zemí. „Vy jste raději létal mezi Sněmovnou a Hradem a lobboval za zájmy Číny a Ruska,“ vmetl Jurečka bývalému ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (ANO) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Sledujeme volný pád Česka a vláda se na to dívá. Nevím, co už na to mám říct dřív. My musíme řešit cenu, ne to, jestli ji máme. Elektřiny máme přebytky,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) v Partii Terezie Tománkové. Podle něho je většina elektřiny na příští rok prodána, a tak nyní nepomůže, když vláda přijde se zastropováním cen.

Jenže s takovým výkladem se nespokojil místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ten Havlíčkovi vyčetl, že předchozí vlády s účastí hnutí ANO nijak neřešily energetickou bezpečnost České republiky, a tedy ani nepředcházely rostoucím cenám energií.

Jurečka: Lobboval jste za Čínu a Rusko

„Proč jste tyto kroky nedělali vy? Za čtyři roky vaší vlády nepřišly kroky, které by zvýšily využívání obnovitelných zdrojů. Vy jste raději létal mezi Sněmovnou a Hradem a lobboval za zájmy Číny a Ruska. Proč není zákon o komunitní energetice, který má dva roky zpoždění?“ tepal Jurečka Havlíčka.

„Mícháte mnoho věcí dohromady. Obnovitelné zdroje byly podpořeny jako za žádné jiné vlády,“ oponoval bývalý ministr průmyslu a obchodu v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Jurečka Havlíčkovi také připomněl, že růst cen energií není záležitostí posledních několika měsíců. „Pan Havlíček se dva roky díval na to, jak se ceny roztáčí nahoru. Nemám ambici, abychom si předhazovali, kdo co udělal, nebo neudělal, musíme najít řešení, abychom to zvládli,“ dodal místopředseda vlády.

„Totálně jste to podcenili. Říkali jste, že trh vyřeší všechno. Nevyřeší. Takto jste zprivatizovali uhlí. Výsledek je takový, že Česká republika nemá v rukou nic v oblasti energetiky. Můžete se tak akorát dívat z okna,“ oponoval Havlíček.

Ostrý duel Mariana Jurečky s Karlem Havlíčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: