Hazard na silnici u Liberce. Řidič předjížděl rychlostí 230 km/h auta zprava po krajnici

Rychlostní silnice 35 (Ilustrační foto)

Video hazardér

Nebezpečný hazard na silnici zachycuje video, které se objevilo na sociálních sítích. Řidič na rychlostní silnici před Libercem jede rychlostí přes 230 kilometrů v hodině a předjíždí přitom auta zprava po krajnici.

Podle dopravního experta patří tento řidič místo za volant spíše na psychiatrickou kliniku. „To je něco, co už přesahuje všechny rozumné meze,“ nechápal po zhlédnutí videa Roman Budský. „To, co předvedl tento řidič, je natolik extrémní pohrdání pravidly silničního provozu i životy ostatních, že by měl projít důsledným lékařským vyšetřením z oblasti duševního zdraví,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická nehoda: Auto v Praze sjelo do pole a začalo hořet. Uvnitř byla nalezena mrtvola

Video se na sociálních sítích objevilo s příznačným názvem „Není čas ztrácet čas“. Z jeho obsahu je evidentní, že se řidič porušováním předpisů baví a vědomě se přitom nechává natáčet spolujezdcem. Dopravní psycholog Martin Hrdina je přesvědčen, že člověk, který se podobným chováním chlubí veřejně na sociálních sítích, má osobnostní problém. „Ve svém běžném životě se zřejmě musí kontrolovat, musí v sobě podobné věci potlačovat, tady tomu dává volný průchod. Chce ukázat ostatním, že on je král a lajky na sociálních sítích jsou tím důkazem,“ vysvětlil psycholog Hrdina.

Roman Budský upozornil, že situace zachycená na videu mohla snadno skončit mnohonásobnou tragédií. „Řidič svou extrémní rychlostí podjíždí auta zprava, po krajnici, to je část silnice, kterou řidič jedoucí v pomalejším pruhu na dálnici ve zpětném zrcátku obvykle nesleduje,“ zdůraznil. Od srážky, která může být fatální, je v takové chvíli jen kousek, stačí, aby se předjížděný řidič lekl auta, které napravo od sebe vůbec nečeká, a strhl řízení.

Video s extrémně rychlou a velmi nebezpečnou jízdou zaznamenali na sociálních sítích i policisté. „Věc prověřujeme a snažíme se zjistit totožnost řidiče,“ potvrdila liberecká policejní mluvčí Klára Jeníčková.

Pokud policisté řidiče dohledají, hrozí mu pokuta sedm až pětadvacet tisíc korun. Za překročení rychlosti i za nebezpečné předjíždění dostane po šesti bodech, to znamená zákaz řízení. „Rychlost je o padesát kilometrů nad limit, to je zákaz až na 18 měsíců, navíc nově povinná účast v terapeutickém kurzu,“ upozornil Budský.

Reportér CNN Prima NEWS kontaktoval muže, který video sdílel a sám se na sociálních sítích chlubí vozem Audi A6, který svým interiérem odpovídá automobilu na videu. Ve zprávě odepsal, že nejde o jeho auto a že on není tím, kdo řídil. „Zkusím řidiče dohledat,“ odpověděl na reportérovu žádost o kontakt. Od té chvíle se neozval. Řidičů, kteří si pletou běžnou silnici s autodromem, je přitom stále víc.

Před rokem upozornila CNN Prima NEWS na muže, který se po dálnici D10 u Turnova proháněl rychlostí 315 kilometrů v hodině. „Takhle jezdím běžně, když vidím, že je ta silnice prázdná. Mám z toho radost, je to pro mě adrenalin, někdo leze po horách, někdo skáče padákem a mě se líbí tohle,“ řekl tehdy majitel sportovního vozu reportérovi pod příslibem anonymity.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama na Příbramsku: Autobus sjel do příkopu, šest dětí a dva dospělí utrpěli zranění

Tagy: