Hazard se životy cestujících. Piloti se za letu porvali v kokpitu, drželi se pod krkem

Piloti v kokpitu

Piloti se poprali

Francouzská společnost Air France postavila mimo službu dva piloty za šarvátku v kokpitu. Oba teď čekají, až o jejich příštím osudu rozhodne vedení firmy. Píší o tom francouzská média.

Oba suspendovaní se ocitli v červnu společně v kabině letadla na trase mezi Ženevou a Paříží. Krátce po startu se začali hádat, chytili se vzájemně pod krkem a jeden kolegu uhodil. Zůstali přitom sedět v křeslech. Zakročili ostatní členové posádky a jeden z nich pak zůstal v kokpitu s piloty, načež let v pořádku pokračoval. List Le Figaro napsal, že se incident stal, když letadlo začalo po startu stoupat, a příčinou bylo odmítnutí kopilota uposlechnout doporučení kolegy.

Zpráva o potyčce se dostala na veřejnost krátce poté, co francouzský Úřad pro civilní letectví (BEA) zveřejnil informaci o leteckých nehodách, při nichž posádky Air France porušily bezpečnostní pravidla. BEA společnost vyzval, aby se postarala o to, aby se bezpečnostní předpisy staly součástí firemní kultury.

Ve zprávě BEA je uveden případ z prosince roku 2020, kdy letadlu Air France při letu z Brazzaville do Paříže začalo unikat palivo. Piloti sice změnili trasu a přistáli bezpečně v Čadu, ale podle BEA neudělali potřebná bezpečnostní opatření, takže hrozilo vznícení motoru. Dokument popisuje podobné incidenty z let 2017 a 2022 a uvádí, že piloti často postupují podle vlastního zvážení situace a nedrží se bezpečnostních předpisů.

Air France uvedla, že v reakci na zprávu BEA provede audit dodržování bezpečnosti a připraví výcvikové manuály se zpřísněnými požadavky na dodržování předpisů.

Na svou obranu uvedla, že provozuje tisíce letů denně a zpráva BEA se zmiňuje jen o čtyřech problematických. Svaz pilotů sdělil, že bezpečnost je pro všechny piloty zásadní.

Tagy:
letadlo Francie Paříž Ženeva pilot Air France rvačka Úřad pro civilní letectví Čad Le Figaro kokpit Brazzaville Besonderes elektronisches Anwaltspostfach