Hejtman Kuba by byl skvělý premiér místo Fialy, hlásá Babiš. Nacher už rozjel anketu

Martin Kuba a Andrej Babiš

Tisková konference hejtmana Kuby

Martin Kuba? To by byl za ODS skvělý premiér. Takto o jihočeském hejtmanovi mluví bývalý předseda vlády a nyní ústřední postava sněmovní opozice Andrej Babiš (ANO). Chválu na výraznou postavu občanských demokratů pěl před svými příznivci v Českých Budějovicích, kde se v uplynulých dnech konala známá zemědělská událost Země živitelka.

Kuba v uplynulých dnech zaujal svým vystoupením v souvislosti s energetickou krizí, kdy kritizoval současný kabinet premiéra Petra Fialy (ODS), ačkoliv ho vede šéf jeho strany.

„Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu. Tahle situace vznikla proto, že jsme ve válce, a když jsme ve válce, nemůžeme rezignovat na to, že budeme bojovat. Rusko využívá plyn jako zbraň,“ řekl na páteční tiskové konferenci Kuba.

Jeho zápal proti vládě se evidentně líbí i Babišovi, který nevynechá příležitost, kdy by si do Fialy a jeho ministrů coby opoziční lídr nerýpnul. „Teď mluvil pan hejtman Martin Kuba, to by byl za ODS skvělý premiér,“ prohlásil během soboty v Českých Budějovicích Babiš. Podle webu budejcka.drbna.cz dodal, že tentokrát „to není o stranách, ale o lidech“.

O Kubovi se hovoří jako o znovuzrozené těžké váze uvnitř ODS. Poté, co byl v předloňských krajských volbách zvolen hejtmanem Jihočeského kraje a dostal se do čela Asociace krajů ČR, se jeho postavení mocně zlepšilo. V době koronavirové krize přitom silně kritizoval i právě Babiše, který byl tehdy premiérem. Kubovi vadil pomalý postup očkování, přičemž se s šéfem hnutí ANO na jednáních s hejtmany často přel.

Kubovo vystoupení zaregistroval rovněž Babišův poslanec a kandidát na pražského primátora v nadcházejících komunálních volbách Patrik Nacher. Ten na Twitteru dokonce založil anketu. „Byl by jihočeský hejtman Martin Kuba lepším premiérem?“ táže se zákonodárce zvolený za ANO. K sobotnímu večeru mu 51 procent lidí odhlasovalo, že ano. Negativní možnost zakliklo jen lehce přes 33 procent hlasujících.

Havlíček volá po konci Síkely, Babiš chce odvolání Rakušana

Babiš sám využívá příležitosti, aby Fialu a jeho vládu za kroky zkritizoval. Při jednání Poslanecké sněmovny během pátku se svými poslanci dlouho zdržoval odhlasování programu schůze. Během této doby kritizoval kabinet hlavně kvůli aféře jmenování nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka, ačkoliv má kontakty na obviněného podnikatele Michala Redla z kauzy Dozimetr.

„Situace v naší rozvědce je natolik závažná, že se jí musíme věnovat,“ řekl během schůze Babiš. Poukazoval například na to, že kvůli kontaktům s Redlem skončil Petr Gazdík (STAN) ve funkci ministra školství a Roman Knap ve funkci ředitele České pošty. Připomněl, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uváděl, že nebude tolerovat kontakty s Redlem, nyní se podle Babiše „vykrucuje“ a Mlejnek táhne civilní rozvědku podle lídra ANO ke dnu. „Každému je jasné, že Mlejnek a Rakušan musí skončit,“ mínil Babiš.

Stínový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) si zase v pátečním vysílání CNN Prima NEWS stěžoval na chování svého nástupce Jozefa Síkely (za STAN), který je hlavní postavou kabinetu v otázce energetické krize. V souvislosti s tím Havlíček řekl, že ANO od března doporučovalo vládě, aby si připravila scénář pro zastropování cen elektřiny. „Síkela se nám jen smál. Vysmíval se nám, dneska nemá nic a ještě před týdnem říkal, že nepřipadá v úvahu, aby se něco zastropovalo, protože by to nebylo výhodné pro úspory,“ pronesl v pořadu 360° bývalý ministr průmyslu a obchodu.

Tagy: