Skokový nárůst cen energií? Nejde o krizi, ale kolaps trhu, má jasno hejtman Kuba

Martin Kuba

Tisková konference hejtmana Kuby

Asociace krajů (AKČR) vyzvala vládu, aby regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Podle šéfa AKČR a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) je totiž nárůst cen energií tak skokový, že už nejde o krizi, ale kolaps trhu. Kuba rovněž požaduje po vládě, aby směřovala k získání stoprocentního podílu ve výrobních kapacitách společnosti ČEZ. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) podněty krajů ke změnám v energetice nejsou ničím novým a kabinet už se jimi řadu týdnů zabývá.

„Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu trhu. Situace vznikla, protože jsme ve válce. Když jsme ve válce, nemůžeme rezignovat na to, že budeme bojovat. Rusko využívá plyn jako zbraň,“ řekl Kuba ve svém projevu.

Z důvodu bezprecedentního zdražování Asociace krajů žádá vládu, aby regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Podle Kuby by to kabinet měl udělat od začátku roku 2023.

Jihočeský hejtman také vyzval vládu k postupnému směřování získání stoprocentního podílu ve výrobních kapacitách společnosti ČEZ. „Vládní kroky v energetické krizi zatím nejsou rychlé, což celou věc limituje,“ rýpnul si Kuba do vlády.

Podle něj by kabinet měl rovněž určit státního obchodníka s energiemi. „Ten by měl zákonem uloženo, že může nakoupit a že firmy mu musí prodat určitou část své produkce. Bylo by to řešení pro školy, nemocnice i domovy seniorů,“ dodal předseda AKČR.

Fiala ve své reakci uvedl, že podněty krajů ke změnám v energetice nejsou ničím novým a vláda už se jimi řadu týdnů zabývá. „Žádné z navrhovaných opatření ale nemá rychlé a jednoduché řešení,“ doplnil premiér.

Téměř všechny kraje jsou nyní v situaci, v níž meziročně zaplatí za elektřinu mnohonásobně více než letos, a to v řádech stovek milionů korun. Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) připustil, že pro kraje je nyní velmi náročné získat jiný než takzvaný spotový produkt, u kterého se platba odvíjí od aktuální ceny na burze.

Kuba již v polovině srpna ohlásil, že Jihočeský kraj finančně podpoří lidi ohrožené inflací a nárůstem cen energií. 250 milionů korun uvolní pro děti a starobní i invalidní důchodce, kteří budou splňovat daná kritéria. Půjde o jednorázovou pomoc. Plán už schválilo jihočeské zastupitelstvo. Některé kraje však argumentují, že na něco takového nemají peníze.

Tagy: