Jihočeský hejtman Kuba trumfuje vládu: Kraj do února naočkuje 200 tisíc seniorů

Martin Kuba

Podle hejtmana musí systém generovat zájemce podle kritérií

Předseda Asociace krajů a zároveň hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) v pondělí odpoledne představil jasnou a konkrétní vakcinační strategii, jak by Česko mělo co nejrychleji projít očkováním proti koronaviru. Jako příklad uvedl svůj Jihočeský kraj, kde očekává, že se do června podaří naočkovat všechny seniory nad 60 let, tedy více než 200 tisíc lidí. Až poté se podle něj dostane na ostatní.

„Jestli se naočkuje nějaký fotbalista, kterému je 30, až někdy v srpnu, o otevření ekonomiky to nerozhoduje,“ prohlásil při představení strategie Martin Kuba. Ten má mimo jiné i desetiletou praxi jako zdravotnický záchranář.

Strategie, kterou společně s řediteli jihočeských nemocnic připravil, se zaměřuje především na rychlé a organizované testování obyvatel starších 60 let. Právě toto je totiž nejohroženější skupina, která se nejvíce zapisuje do smutných statistik zemřelých.

Systém evidence zájemců o očkování by podle něj měl řadit uchazeče podle kritérií jako věk nebo zdravotní stav a jejich diagnóza. Jde o podobný model, jaký funguje v Izraeli.

Až 400 tisíc dávek pro 200 tisíc seniorů

V Jihočeském kraji je podle něj cca 200 tisíc seniorů nad 60 let, potřeba tak bude minimálně 400 tisíc dávek. Za jednu z nejdůležitějších věcí hejtman označil komunikaci. Dosavadní postup při přihlašování na antigenní nebo PCR testy nepovažuje za vhodný, a to z důvodu velkého množství očkovaných. Jsou podle něj třeba speciální centra.

„Pro naše seniory potřebujeme cca 400 tisíc vakcinačních dávek na období březen až červen. Na úrovni Jihočeského kraje budeme dávat důraz na to, aby informace byly v tištěné podobě,“ doplnil Kuba s tím, že by informační strategie měla být hotová do 20. ledna a k lidem by se měla dostat především formou regionálních médií.

Vytvořme vakcinační týmy a centra

Celkově je podle něj za tu dobu potřeba vakcinovat čtyři až šest tisíc lidí denně. To by podle propočtů znamenalo naočkovat až 1 200 lidí denně ve velkých městech a až 800 lidí v okresních městech.

Jihočeský kraj dal dohromady tzv. vakcinační tým, v němž budou tři administrativní pracovníci, dvě sestry a jeden lékař. Vzniknou rovněž speciální vakcinační centra v každém okrese.

„Chceme-li naočkovat co nejvyšší počet lidí v co nejkratším čase, tak samotné píchnutí jehly je to nejsnadnější. Mnohem důležitější budou věci jako logistika nebo komunikace. A bez vysokoprůtokových vakcinačních center to nepůjde," řekl hejtman.

Dodal, že třeba v Českých Budějovicích by podobné centrum mohlo vzniknout v jednom z pavilonu areálu Výstaviště. Podle odhadů by centrum mělo mít denní kapacitu na očkování až 1000 lidí.

Za odvoz seniora den volna pro příbuzné

Jihočeský hejtman by také chtěl, aby seniory neobjížděla jedna sanitka. Do nemocnic by je pokud možno měli odvážet příbuzní. „Klíčová je komunikace s rodinou. Budu navrhovat vládě, aby příbuzní, kteří povezou seniora na očkování, měli placený pracovní den volna,“ doplnil Kuba.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) plánuje vakcinační strategii představit až v úterý odpoledne. Vláda zatím přichází jen s obecnými tezemi například ohledně termínu, kdy zhruba do Česka vakcína dorazí, a toho, od jaké firmy ji země pořídí. Vakcinační centra ani týmy ještě nepředstavila.

Tagy: