Rezervace očkování: Od poloviny ledna pro nejstarší, od února pro všechny, tvrdí Babiš

Andrej Babiš

PARTIE Terezie Tománkové 3.1.2021

První lidé by se do registru pro očkování mohli hlásit už v polovině ledna, kdy začne jakási první vlna. V ní se počítá s očkováním seniorů starších 80 let a personálu ze zdravotnictví a sociálních služeb. Další lidé přijdou na řadu od 1. února, poté budou rozhodovat další faktory, jako je věk nebo zdravotní stav. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

V polovině ledna bude spuštěn centrální rezervační systém pro očkování, do něhož se budou moci registrovat lidé starší 80 let, zdravotníci nebo pečovatelé v domovech pro seniory. Od 1. února se pak do očkovacího systému může přihlásit každý občan. Termín vakcinace ale dostane podle priority.

„Kritériem bude věk nebo zdravotní stav,“ odhalil Babiš očkovací strategii v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Přednost by měli dostat také policisté, zdravotníci nebo učitelé. Další podrobnosti chce vláda zveřejnit v úterý. „Nemám strach, že by se s pořadím na vakcinaci obchodovalo,“ dodal premiér.

Předseda vlády byl prvním českým občanem, který vakcínu dostal. „Neměl jsem vedlejší účinky, jen teplotu 37,1,“ řekl v Partii, kterou moderovala Markéta Fialová. „Naočkovat potřebujeme 60 procent populace, abychom pandemii dokázali zvládnout,“ doplnil.

Babiš uvedl, že vláda má podrobný plán pro očkování, ale zatím prý čeká na schválení vakcín od dalších farmaceutických firem, aby bylo možné potřebnou část populace proočkovat. „Byl bych rád, kdybychom to stihli do konce září,“ řekl Babiš s tím, že není jasné, kolik lidí bude mít o vakcinaci zájem.

Tagy: