Hejtman Schiller: Dobré zprávy nemám, požár je pro kraj i celé Česko katastrofa

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller

Hejtman Jan Schiller o požáru Českého Švýcarska

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) nemá k současnému požáru v Českém Švýcarsku žádné dobré zprávy. Podle něj je situace pro celý kraj katastrofou. Problémem je podle něj především složitý terén, ve kterém se pouze těžko daří dostat situaci pod kontrolu. Místostarosta Hřenska Robert Mareš zase připomněl, že se alespoň podařilo zajistit bezpečí tamních obyvatel.

„S dobrými zprávami bych byl opatrný, protože je to pro náš kraj i pro Českou republiku katastrofa. Hasiči se snaží na místě zajistit, aby se požár dál nešířil, ale bohužel počasí nám v tom moc nepomáhá. Ani hasiči zatím neví, kde se třeba objeví nějaké další ohnisko, protože vítr může vytvořit desítky dalších,“ sdělil hejtman ve vysílání CNN Prima NEWS.

Schiller hovořil především o složitém terénu, ve kterém se s ohněm těžce bojuje. „Situace se rychle mění, vítr a horské podloží nám komplikují práci. Je tam nepřehledný terén, hodně stromů, které byly zasaženy kůrovcem, a velké množství polomů. Není to určitě jednoduchý zásah. Naši hasiči dělají, co mohou,“ zdůraznil.

Přestože kraj nevyhlásil stav nebezpečí, nesvazuje to podle něj záchranářům ruce. „Záchranný sbor může nařídit evakuaci či odstranění budov. Je to čistě jejich režim. Jsem v kontaktu s primátorem Děčína a ten pracuje v součinnosti. Jsme schopni nabídnout i ubytování evakuovaných. Město Děčín i další přilehlé obce jsou schopny pomoci zasahujícím hasičům, pokud bude potřeba,“ podotkl.

Místostarosta Hřenska Robert Mareš upozornil, že se podařilo evakuovat místní obyvatele. „Nelze říct, jestli dostáváme oheň pod kontrolu, protože je oheň tak rozsáhlý, že jde o obrovský problém.  V současné době preferujeme zajištění bezpečnosti osob. V současné době je obec prázdná. Hasiči se starají o to, aby se oheň, který obklopuje Hřensko, nedostal do obce a nezpůsobil tam škody,“ vysvětlil.

Tagy: