Německo smutní. Zemřel herec Sodann, proslavila ho role komisaře ve známém seriálu Místo činu

Ve věku 87 let zemřel v pátek německý herec a někdejší kandidát na prezidenta Peter Sodann. Informovala o tom v neděli agentura DPA a připomněla, že Sodann byl známý především jako komisař Bruno Ehrlicher, kterého v televizním seriálu Místo činu hrál v letech 1992 až 2007.

Sodann, který se narodil 1. června 1936 v saské Míšni, se vyučil nástrojařem a později studoval na divadelní akademii v Lipsku. Už za studií vystupoval v kabaretu, který ale východoněmecké úřady rozpustily, protože jeho program považovaly za kontrarevoluční. Sodann byl dokonce zatčen a strávil devět měsíců za mřížemi. Posléze ho sledovala východoněmecká tajná policie Stasi.

ČTĚTE TAKÉ: Pellegrini je zlo s lidskou tváří a Ficův mutant, Slovensko má jen dvě možnosti, říká Kňažko

Přesto se mu nakonec podařilo proslavit, a to především jako divadelnímu tvůrci v Halle, kde žil. Za své tamní působení byl vyznamenán jak tehdejší Německou demokratickou republikou, tak později už sjednoceným Německem.

Na smrt muže, který se v roce 2009 k překvapení mnohých jako kandidát postkomunistické Levice ucházel o post prezidenta, už reagovala například nynější hlava státu Frank-Walter Steinmeier. „Zpráva o smrti vašeho manžela mě velmi zarmoutila,“ napsal v kondolenci jeho manželce. „V Peteru Sodannovi jsme ztratili skvělého herce a divadelního režiséra, ale především umělce, myslitele a filantropa,“ doplnil.

„Peter Sodann byl pro generace známý a oblíbený herec, režisér a divadelní ředitel,“ napsal na X zase šéf saské vlády Michael Kretschmer.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Herkules je v Praze. Miluji to tu, řekl Sorbo a zavzpomínal na natáčení legendárního seriálu

Tagy:
Německo smrt seriál herec Frank-Walter Steinmeier Stasi Halle Německá demokratická republika Peter Sodann Míšeň Místo činu