Kňažko: Pellegrini je zlo s lidskou tváří a Ficův mutant. Slovensko má jen dvě možnosti

Peter Pellegrini je Ficův mutant, zlo s lidskou tváří, řekl před druhým kolem prezidentských voleb u našich východních sousedů někdejší politik a herec Milan Kňažko v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Slovensko podle něj stojí na křižovatce a může se vydat cestou k západní liberální demokracii nebo se vrátit na východ.

Jste příznivcem Ivana Korčoka, v čem by podle vás byl lepším prezidentem Slovenska než Peter Pellegrini?
Prezident by měl být na svoji funkci připravený, měl by být autentický a nezávislý, nejlepším velvyslancem své země. A v tom má Ivan Korčok bohaté zkušenosti. V diplomacii strávil více než třicet let. Jako velvyslanec působil v důležitých státech světa jako je Německo nebo USA. Byl při přístupových jednáních Slovenska do NATO jako vedoucí delegace. A tak bych mohl pokračovat dál. Je přirozenou autoritou doma a do značné míry také v zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Magda Vašáryová: Ukrajina vítězí! Klaus a Zeman Česku škodili dvacet let, Ficova éra nebude tak dlouhá

Peter Pellegrini má ale rovněž politické zkušenosti...
Pellegrini je stranický odchovanec, mutant Fica. Vždyť i sám Fico o něm prohlásil: „Já jsem ho stvořil, udělal z něj ministra, předsedu vlády, předsedu parlamentu,“ a ještě u toho louskl prstem. Pellegrini je Fico s lidskou tváří. Bohužel, i dnes Slovensko produkuje politiky, které mi připomínají mladé komunisty z padesátých let. Tím je pro mě i Pellegrini. Na tu dobu si velmi živě vzpomínám, když přišli zatknout mého otce. Nevyrovnali jsme se s komunismem, pak přišel mečiarismus. Nevyrovnali jsme se s mečiarismem, přišel Ficismus. Nevyrovnali jsme se s Ficismem, a teď tu máme Pellegriniho. Zlo s lidskou tváří.

Milan Kňažko (78)
Slovenský herec a někdejší politik. Po sametové revoluci 1989 byl poslancem Federálního shromáždění, následně patřil ke spolupracovníkům Vladimíra Mečiara, od kterého se později odstřihl. Podílel se na rozdělení Československa. Ve slovenské vládě v minulosti působil jako ministr zahraničních věcí a ministr kultury. V roce 2014 kandidoval na slovenského prezidenta. Získal necelých 13 % hlasů a do druhého kola nepostoupil.

Jaká před druhým kolem prezidentských voleb na Slovensku panuje atmosféra a kdo podle vás stane novým prezidentem?
Je to tak půl na půl. Některé celebrity podporují Pellegriniho bez racionálního odůvodnění, ale stále si myslím, že většina lidí si to v hlavě uspořádá, uvědomí zásadní rozdíly. Slovensko dnes stojí na křižovatce. Můžeme se vydat cestou k západní liberální demokracii, kterou jsme nastoupili po roce 1989 s Korčokem, anebo se vrátit na východ s Pellegrinim. Ten prezentuje, že chce mír na Ukrajině, ale neřekne, jak to chce udělat. Mír pro něj zřejmě znamená to, že se na Ukrajinu přestanou posílat zbraně a munice a ona se vzdá.

Současná vláda vyhazuje kvalifikované odborníky a na jejich místa si dosazuje svoje lidi. Je to pokus o únos státu. Opozice se musí sjednotit a žádat předčasné volby.

Před deseti lety jste byl jedním z kandidátů na prezidenta i vy. Nyní jste o kandidatuře neuvažoval?
V politice jsem strávil třináct let, spoluzakládal tři politické subjekty, zúčastnil se pěti volebních kampaní, vím, o čem to je a popravdě jsem byl rád, že jsem se znovu mohl naplno vrátit ke své herecké profesi. Před deseti lety jsem se na poslední chvíli nechal ke kandidatuře přemluvit, protože jsem nechtěl, aby se prezidentem stal Fico, který tehdy kandidoval. Neměl jsem dobrou kampaň byla prakticky bez peněz, navíc šlo o velmi krátkou. Nejdůležitější pro mě bylo, že Fico nevyhrál, takže to dopadlo dobře. O kandidatuře jsem nyní neuvažoval. Mám před sebou mnoho krásných divadelních i filmových projektů, o které bych kvůli tomu přišel.

Jak hodnotíte odcházející prezidentku Zuzanu Čaputovou?
Dovolím si použít přirovnání ke krasobruslařce. Povinnou jízdu, za kterou považuji směřování zahraniční politiky země, absolvovala velmi dobře. Až na tu smlouvu o obranné spolupráci s USA, kde dva dny nechala veřejnost čekat se svým zásadním pozitivním vyjádřením. Za ty dva dny nechala pro mě nepochopitelně prostor Ficově propagandě, která toho zneužila, aby mohla zastrašovat občany. Co se týče působení paní prezidentky na domácí scéně, tam nastaly jisté problémy, o čemž svědčí, že její popularita na Slovensku velmi klesla. Nicméně špatně o ni mluvit nebudu.

Vztahy mezi českou a slovenskou vládou jsou momentálně napjaté. Kabinet Petra Fialy zrušil se Slovenskem tradiční mezivládní konzultace. Překvapilo vás to?
Zaskočilo mě to, ale rozhodnutí české vlády chápu. Premiér Fiala je ve většinové skupině států EU, která zastává jednotné stanovisko. Jen Fico s maďarským premiérem Orbánem se vyčleňují. Společné zasedání vlád neexistuje snad nikde na světě. Je to výraz našich vysoce nadstandardních vztahů. Zatím je pouze zpochybněna tato rovina, samotné bilaterální vztahy pokračují dále. Nebral bych to tragicky.

V ohrožení je také budoucnost V4, která se rozdělila na dva tábory. Na jedné straně Slovensko a Maďarsko, na druhé ČR a Polsko. Má tato aliance ještě smysl?
Museli bychom si položit na stůl, co je společný zájem, mimo války na Ukrajině a závislosti na Rusku. Dát na pomyslnou misku vah, zda to ještě má nebo nemá smysl. Nechci vyslovit jednoznačné stanovisko. Tvrdit, že zlý Brusel nám něco nakazuje a přikazuje tak, jako kdysi Moskva, to je hluboká demagogie. Brusel, západ, to jsme my! A když nám Brusel něco nařizuje a je to v rozporu s našimi zájmy, tak si kladu otázku, kde byli naši představitelé, když se o tom v Evropské unii rozhodovalo?

Poslední schůzka V4 se konala v Praze. Zatímco polského premiéra Donalda Tuska poté přijal prezident Petr Pavel, se slovenským premiérem Robertem Ficem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem se setkali pouze bývalí čeští prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus. O čem to vypovídá?
To je příklad z učebnicového slabikáře, jak se spojila současná minulost v Čechách s budoucí minulostí na Slovensku.

Ficův kabinet nicméně na Slovensku stále vládne. Vy jste působil také jako ministr kultury. Jak hodnotíte krok současné ministryně kultury Martiny Šimkovičové, která se rozhodla obnovit komunikaci a spolupráci s Ruskem a Běloruskem?
Je to nepřijatelné. Ona udělala celou řadu nesmyslných rozhodnutí. Současná slovenská vláda vyhazuje kvalifikované odborníky a na jejich místa si dosazuje svoje lidi. Je to pokus o únos státu. Tato osoba je součástí toho zlého volebního vtipu, který postihl Slovensko. Opozice se musí sjednotit a žádat předčasné volby.

Jak vnímáte snahy vlády Roberta Fica zrušit veřejnoprávní televizi a nahradit ji novou?
Oni potřebují propagandistickou mašinérii, aby mohli obhajovat svoje totalitní praktiky. Nemají právo takto zacházet s médii, je to hluboké porušení demokracie a svobody. Zašlo to už hodně daleko, je třeba se tomu bránit.

Evropské unie a USA by měla v první řadě splnit to, co Ukrajině slibovala. Zatím plní jen třetinu z toho a pro Ukrajinu je to velmi zlé. Evropa má z hlediska vlastní obrany co dohánět a měla by se připravit na to nejhorší.

Situace na bojišti se pro Ukrajinu nevyvíjí příliš dobře. Měla by EU a svět o to více navýšit pomoc pro zemi napadenou Ruskem nebo se snažit spíše vyvinout aktivitu směrem k mírovým jednáním?
Evropské unie a USA by měla v první řadě splnit to, co Ukrajině slibovala. Zatím plní jen třetinu z toho a pro Ukrajinu je to velmi zlé. Evropa má z hlediska vlastní obrany co dohánět a měla by se připravit na to nejhorší. Neříkám, že to přijde, ale měli bychom být připravení. Samozřejmě, že všichni si přejeme mír, ale ten by především měli chtít ti, co mír porušili, a to je Rusko. Tvrdili, že v žádném případě nenapadnou Ukrajinu a napadli ji. Teď říkají, že v žádném případě nenapadnou pobaltské státy, Polsko a ČR, ale můžeme jim věřit?

Francouzský prezident Emmanuel Macron nevylučuje, že na pomoc Ukrajině vyšle své vojáky. Je to podle vás ta správná cesta? Mělo by se do války zapojit i NATO?
Nechci a nepřeji si, aby se NATO stalo součástí této války, protože by to vedlo k velké katastrofě a myslím, že k tomu ani nedojde. Nicméně pokud jakákoliv země pošle na území Ukrajiny své vojáky k vyškolení, obsluze techniky, tak proti tomu nic nemám. V takovém případě jde výhradně o bilaterální dohodu, s čímž NATO nemá nic společného.

Pokud se na podzim stane americkým prezidentem Donald Trump, ukončí podle vás válku na Ukrajině, jak slibuje? Co by jeho zvolení znamenalo pro Evropu?
Když politik splní dvacet procent toho, co slibuje před volbami, tak je to seriózní politik. Takových je ale velmi málo. Když si vezmete, co všechno Donald Trump už hlásal a co udělal, tak výsledek je jasný. Nemyslím si, že by válku na Ukrajině ukončil ze dne na den. Nicméně opět jsme u té připravenosti. Evropa by nezávisle na USA měla být sama připravena čelit jakékoliv hrozbě.

Co vás v nejbližší době čeká?
Právě jsme dokončili seriál nazvaný Věčně mladí, který režíroval Jan Hřebejk. Děj se odehrává v domově seniorů a hraje tam plejáda desítek českých a slovenských herců. Mimo jiné například Bolek Polívka nebo Jana Švandová. Co se týče divadla, bohužel Jiřinka Bohdalová se rozhodla, že už nebude pokračovat ve své poslední divadelní hře, kterou jsme spolu ve dvou hráli. Jsem hrdý, že to hrála právě se mnou. V říjnu loňského roku mi řekla: „Milánku, já už to neudejchám, ale jsi můj poslední divadelní milenec.“ V Divadle Na Jezerce u Jana Hrušínského se zdá, že budu pokračovat v jiné hře, ale ještě nemůžu být konkrétní. 18. května bude mít ve Studiu Dva v Praze premiéru představení Milostné dopisy, ve kterém budu hrát s Emílii Vašáryovou. V minulosti to tuším v Národním divadle hrávala Jana Hlaváčová s Petrem Kostkou. Na to se moc těším.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Petr Fiala versus Robert Fico. Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily

Tagy: