Bleskové záplavy v Dubaji byly vidět až z vesmíru. Snímky potopy pořídila družice NASA

Satelit amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zachytil důsledky silných přívalových dešťů, při kterých ve Spojených arabských emirátech spadl místy i dvouletý úhrn srážek za 24 hodin. Na fotografiích jsou patrné velké vodní plochy v místech, kde se před bouřemi nenacházely, a to i dva dny po smršti. Informaci přinesl web americké CNN.

Nebývalé přívalové deště minulý týden zatopily části území Spojených arabských emirátů. V Dubaji za pouhých 12 hodin napršelo roční množství vody, v oblastech dále na východě meteorologové zaznamenali téměř dvouletý úhrn srážek za méně než den, informuje americká CNN. Nejvíce pršelo v oblastech severně a východně od hlavního města Abú Zabí.

ČTĚTE TAKÉ: Evropu zasáhne nezvyklá vlna veder, tvrdí experti. Teploty mají lámat rekordy, rozhodne El Niño

V důsledku historicky vydatných dešťů se země rychle potopila pod vodu. Ta navíc jen velmi pomalu ustupovala. Záplavy byly nejextrémnější událostí spojenou s počasím v zemi od počátku měření před 75 lety.

Největší záplavy v historii Spojených arabských emirátů byly tak rozsáhlé, že je z vesmíru zachytil satelit americké NASA, a to i dva dny poté, co se mraky rozplynuly. Na fotografiích družice Landsat 9 jsou po povodních patrné velké kaluže vody. Landsat 9 sbírá podrobné snímky zemského povrchu a spolu s NASA ji provozuje United States Geological Survey.

Tmavě modré kaluže na výše uvedených snímcích jsou v ostrém kontrastu s obvykle suchou půdou v regionu, která má převážně hnědou barvu. Zobrazené záplavy se týkají nejjižnější části Dubaje. Družice také zachytila velkou vodu v Abú Zabí. Mělké vodní plochy se zobrazují světle modře. Větší a hlubší nádrže po povodních jsou tmavě modré.

Snímky byly pořízeny s falešnými barvami, aby se přítomnost vody na pozadí suché země zvýraznila. Zachycené odstíny tedy neodpovídají přesně tomu, jak by se jevily člověku, který by se díval z vesmíru, ale usnadňují rozpoznání rozdílů.

Přívalový déšť, který zasáhl Spojené arabské emiráty, byl součástí většího bouřkového systému, který se minulý týden přehnal přes Arabský poloostrov. Stejný systém přinesl smrtící záplavy i do nedalekého Ománu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi popisují obří záplavy v Dubaji

Tagy: