Čech ze zatopené Dubaje: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě. Radši teď chodím bos

Záplavy v Dubaji očima Toma Mlejnka

Češi popisují obří záplavy v Dubaji

Tak zdivočelé přírodní živly pouštní Dubaj nepamatuje. Vzduchem létaly židle, obchody se praly s vodou deroucí se skrze dveře a nákupní vozíky sloužily jako improvizovaný prostředek k přebrodění zatopených silnic. Následky přívalového deště Dubaj stále trápí. „Jedl jsem burger a za chvíli jsem měl nohy ve vodě. Ale hranolky mi pak stejně udělali,“ popsal události redakci CNN Prima NEWS přímo z Dubaje Tom Mlejnek. Podívejte se na jím pořízené fotografie a videa.

V nejlidnatějším městě Spojených arabských emirátů stále zůstávají uzavřené některé silnice. Dubajské mezinárodní letiště již obnovilo provoz dvou terminálů, hlásí ale přeplněné haly. Největší přívalové deště od roku 1949 si vyžádaly jeden lidský život a nadále trápí obyvatele i turisty.

Mezi návštěvníky Dubaje je aktuálně i Tom Mlejnek. Do arabské země zamířil pracovně na krátké školení a o rozsáhlých záplavách samozřejmě dopředu nic netušil. „Boty radši nechávám doma a chodím venku bos v pantoflích. Je to takový bazén zdarma, akorát v něm plavou odpadky,“ řekl s nadhledem a nadsázkou redakci CNN Prima NEWS.

Překvapilo ho, že místní samospráva nekomunikovala během řádění živlů s obyvateli o něco lépe. „Ochromilo to dopravu. Třeba tu byla zavřená stanice metra, ale nikde nebyly žádné cedule nebo něco, co by řeklo, jestli a kdy to bude opět otevřené. Dovoz jídla nefungoval ani druhý den a z taxíků jezdily jen ty dražší varianty, kterým se vyplatilo riskovat, že možná někde zůstanou trčet nebo že se jim voda dostane do motoru,“ přiblížil Mlejnek dopravní situaci v Dubaji.

Sám několikrát viděl řidiče, jak vjeli do příliš hluboké vody a už se neodvážili pokračovat. Zatímco Češi by se nejspíše nezalekli jezdění ve vodě, zde bylo jasně vidět, že místní mají se záplavami minimální zkušenosti. Zatímco řidiči panikařili, s chodci potopa podle něj příliš nezamávala.

„Na sociálních sítích to vypadalo hůř než ve skutečnosti. Lidé prostě sundali boty a chodili v klídku dál, jako kdyby se nic nedělo. Obchody, pokud nebyly úplně pod vodou a technicky mimo provoz, fungovaly dál. Jedl jsem třeba burger a za chvíli jsem měl nohy ve vodě. Ale hranolky mi stejně udělali, i když už byly zatopené schody,“ řekl redakci CNN Prima NEWS a svá slova potvrdil videi ze zatopeného fast foodu.

Zůstal jsem zaseklý ve fast foodu, líčí Čech

On sám podle svých slov nepanikařil. „Byl jsem v klidu. Ze začátku jsem si při pohledu z okna říkal, že je to klasický evropský déšť. Když jsem pak šel ven, všiml jsem si, že je voda všude a že se v tom dá i koupat. Lilo fakt intenzivně, takže i s deštníkem byl člověk promočený,“ pokračoval Mlejnek, který mimo jiné působí jako marketingový a webdesignový expert.

Vyjít ven ovšem musel. Jinak by jednoduše zůstal bez jídla. Když se naskytlo několikaminutové okénko bez silného deště, vyběhl ven pro něco k snědku. „A pak se to rozjelo znovu a zůstal jsem zaseklý ve fast foodu,“ doplnil.

Silné deště zasáhly před několika dny také Omán, kde kvůli nim zemřelo 18 lidí, a to včetně školáků. Vydatně pršelo také v Bahrajnu, Kataru a v Saúdské Arábii. Agentura AP oslovila několik meteorologů, podle nichž rekordní deště v SAE nebyly zřejmě uměle způsobeny metodou zvanou cloud seeding (osévání mraků). Při ní se k vyvolání deště používá rozprašování některých chemických sloučenin, například jodidu stříbrného. Nebývalé deště v této pouštní zemi přičítají oslovení meteorologové klimatickým změnám.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rudé blesky, chaos i dým. V „ohnivém kruhu“ běsní sopka Ruang, tropické Indonésii hrozí cunami.

Tagy: