Historický počin pro Anglii. Poprvé nebyl během šampionátu zatčený žádný její fanoušek

Anglická reprezentace čeká na trofej z velké fotbalové už od roku 1966, a platí to i po šampionátu v Kataru. Může ale slavit alespoň malé vítězství. Jak informuje policie z Velké Británie, během akce nebyl zatčený žádný fanoušek Albionu, což je v historii mundialů premiéra.

Věrným tématem před startem turnaje v Kataru bylo, jak to bude s pivem. Organizátoři z konzervativně laděné země si nepřáli alkohol na každém rohu, a tak zlatavý mok bylo možné sehnat jen na pár místech, nikoliv na stadionu.

I v tomto ohledu jiný šampionát ale evidentně přispěl k větší kázni. O anglických fanoušcích se ne vždy píše v lichotivém kontextu, každopádně v Perském zálivu se nepostarali o žádný významný průšvih. „Angličtí příznivci zvládli mistrovství světa bez jediného zatčení. Poprvé v historii,“ informuje v titulku britský Mirror a odvolává se na vyjádření konstábla Marka Robertse, šéfa britské fotbalové policejní jednotky. Do problémů se zákonem se nedostal ani žádný Velšan.

Albion se rozloučil s mistrovstvím světa po prohře s Francií 1:2 ve čtvrtfinále, Wales skončil už ve skupinové fázi.

„Chování Angličanů a Velšanů bylo naprosto příkladné. Všichni, kteří cestovali do Kataru, si zaslouží pochvalu,“ pochválil Roberts.

Jde o velký pokrok v porovnání s loňským Eurem, které se z významné části odehrávalo v Londýně. Zejména před a po semifinále i finále se do světa dostaly záběry s mnoha výtržnostmi, které pověsti Angličanů vůbec nepomohly. Teď si reputaci vylepšili. Podle Robertse pomohla právě striktní pravidla ohledně prodeje alkoholu. Jako další příčinu je možné uvést i hůře dostupnou destinaci, která zredukovala počet potenciálních potížistů na místě.

Prakticky jediná výraznější stopa Angličanů, která zaváněla problémy, byla velmi kuriózní. Několik fanoušků se totiž vypravilo na úvodní duel s Íránem v kostýmech křižáků. Pro další zápasy už měli muži v brnění utrum, protože FIFA vzkázala, že jejich vzezření může být vůči příslušníkům hostitelské země urážlivé.

Tagy:
Londýn alkohol Velká Británie Anglie Francie Írán zatčení MS ve fotbale fotbal Katar sport Perský záliv fanoušci Mistrovství světa v Kataru 2022 anglická fotbalová reprezentace Mistrovství světa ve fotbale Mistrovství Evropy ve fotbale