Historik Šebek: Papež dal políček Orbánovi a maďarskému režimu, souzní s Čaputovou

Papež František a Zuzana Čaputová

360° 13.9.2021

Tím, že papež František strávil v Maďarsku jen sedm hodin, zatímco na Slovensku bude několik dní, zasadil políček do tváře maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi a jeho režimu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl historik Jaroslav Šebek. Hlava katolické církve podle něj dala jasně najevo, že souzní se stylem slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

„Z diplomatického hlediska to je určitý políček Viktoru Orbánovi a jeho politice, že se stavil v zemi jen po sedm hodin,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Šebek. Orbán přitom rád prezentuje svoji zemi jako křesťanskou.

Krátkou návštěvou představitel církve demonstroval, že se mu daleko více zamlouvá styl, kterým svou zemi prezentuje prezidentka Zuzana Čaputová. „Řada signálů a symbolů ukazuje na to, že s tímto stylem je papež srozuměn,“ pokračoval Šebek.

Historik dále doplnil, že důvodem Františkovy dlouhé návštěvy Slovenska je také fakt, že má země velké množství katolických věřících. Svoji roli pak mohla sehrát i její komunistická minulost. „Papež má za sebou i zkušenost z komunistického režimu. Dobře ví, co to je pronásledování, protože žil v letech argentinské junty,“ připomněl Šebek období mezi lety 1976 až 1983. František je jakožto Argentinec první hlavou katolické církve z amerického kontinentu.

Do Česka podle Šebka hlava církve nezamířila možná i z toho důvodu, že podobné souznění jako s Čaputovou nesdílí se zdejšími představiteli státu. „Musí tam být nějaké souznění s politickou a církevní elitou. Nevím, zda situace, která panuje v Česku, je pro papeže konformní,“ uvažoval historik.

Farář: Papež navštíví Romy a slovenským biskupům to vadí

Český farář René Strouhal na Šebka navázal. „Prim hraje sympatie k paní prezidentce Čaputové,“ uvedl katolický duchovní ve vysílání CNN Prima NEWS. Papež podle něj často navštěvuje země, kde jsou takoví křesťané, kteří potřebují povzbudit. „Jezdí tam, kde je nějaké trápení,“ doplnil Strouhal.

Připomněl, že se papežovi na Slovensku svojí návštěvou daří mimo jiné budit emoce mezi tamními spíše konzervativními biskupy, zatímco sám František je řazen spíše mezi katolické liberály. „Zítra (v úterý – pozn. red.) se má svatý otec setkat s romskou komunitou. Mnozí faráři to komentují, že jsou snad Romové favorizováni,“ zmínil dále Strouhal. „I když jeho některé kroky budí negativní emoce, tak to dělá velmi sofistikovaně,“ pronesl na adresu papeže farář.

Konzervatismus slovenských duchovních se podle Strouhala projevuje také v tom, že například nerespektují věci, které hlásá prezidentka Čaputová. Také podle něj nedodržovali, tak jak měli, pravidla proti pandemii koronaviru. „To přináší rozdělení společnosti a věřících,“ dodal Strouhal.

Tagy: