Papež po setkání s Čaputovou vyzval k solidaritě. Návštěva omezí i dopravu v Česku

Papež František a Zuzana Čaputová

Návštěva papeže Františka na Slovensku

K prosazování myšlenky solidarity vyzval Evropu papež František při své návštěvě Slovenska. V projevu v Bratislavě před představiteli politického a společenského života v pondělí hlava katolické církve také upozornila na chybějící vzájemnou pomoc mezi lidmi. Návštěva papeže omezí kromě dopravy na Slovensku i provoz v Česku.

„Ať se Evropa vyznačuje solidaritou, která překračuje její hranice a která by ji mohla dostat do centra dějin. Skutečné bohatství spočívá v dělení se s těmi, co jsou kolem nás. To, co dáváme, je ve skutečnosti darem pro nás samotné. Bratrství potřebujeme, abychom mohli podporovat integraci, která se stává stále důležitější. Je to naléhavé nyní, kdy po pandemii očekáváme nový start ekonomiky,“ řekl papež po schůzce se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Dodal, že obnova není možná bez účasti mladé generace a že příliš mnoho Evropanů je ve stresu a bez naděje. Za důležitou označil František také spolupráci lidí a států. „Vzájemně se potřebujeme, Nikdo se nemůže izolovat, ani jako jednotlivec, ani jako národ. Nemá smysl stěžovat si na minulost. Třeba si vyhrnout rukávy a společně budovat budoucnost,“ uvedl.

Hlava katolické církve v projevu zmínila boj proti korupci a prosazování zákonnosti, tedy témata, která za jeden z hlavních cílů stanovila nynější slovenská vládní koalice premiéra Eduarda Hegera.

Slovenská prezidentka Čaputová, která vystoupila se svým projevem před proslovem papeže, poukázala na potřebu smířlivého řešení problémů. „Klidný tón, porozumění a pochopení jsou stále více považovány za projev slabosti. Výsledkem každé naší snahy, společenské diskuse či politické soutěže nesmí být vítězství a porážka, ale pochopení a nalezení porozumění,“ prohlásila s tím, že jediným způsobem zvládnutí krizí je spolupráce.

Papežova návštěva omezí i dopravu v Česku

Odpoledne papež po setkání s biskupy a kněžími vystoupí v katedrále svatého Martina, setká se také s dalšími představiteli státu včetně předsedy Národní rady Borise Kollára a premiéra Eduarda Hegera, se zástupci katolické církve i židovské komunity a navštíví mimo jiné centrum, které pečuje o nemocné lidi bez domova.

V úterý má papež kromě jiného naplánováno setkání s mládeží a Romy na východě země. Návštěva hlavy katolické církve na Slovensku, první od roku 2003, vyvrcholí ve středu mší v Šaštíně nedaleko hranic s Českem.

Právě proto návštěva papeže na Slovensku v úterý a především ve středu omezí i dopravu u hranic s Českem a na dálnici D2. Opakovaně bude uzavřen hraniční přechod BřeclavBrodské. Na policejním webu o tom informoval mluvčí David Chaloupka.

Tagy: