Hizballáh zasypal Izrael raketami. Opusťte okamžitě Libanon, vyzývají mocnosti své občany

 Libanonské hnutí Hizballáh opět vypálilo desítky raket na Izrael. (4. 8. 2024)

Napětí mezi Izraelem a Hizballáhem roste

Libanonské hnutí Hizballáh opět vypálilo desítky raket na Izrael. Reagovalo tím údajně na izraelské útoky na vesnice na jihu země, při kterých prý utrpěli zranění civilisté. Informovala o tom agentura DPA. Spojené státy a Británie v sobotu vyzvaly své občany pobývající v Libanonu k bezodkladnému opuštění země.

Podle zdrojů z libanonských bezpečnostních složek bylo z jižního Libanonu na severní Izrael vypáleno zhruba 50 raket. Podle izraelských médií řadu raket zachytil systém protivzdušné obrany Iron Dome.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel šéf vojenského křídla Hamásu. Nepřežil nálet na jihu Pásma Gazy, potvrdil Izrael

Ostřelování mezi Hizballáhem a Izraelem je nyní podle agentury DPA na denním pořádku. Na intenzitě nabralo po loňském útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael a následném zahájení izraelské odvetné vojenské ofenzivy v Pásmu Gazy.

Tento týden se napětí na Blízkém východě vyhrotilo. Nejvyšší vojenský velitel Hizballáhu Fuád Šukr v úterý zemřel při izraelském vzdušném úderu na předměstí Bejrútu a ve středu výbuch v Teheránu zabil vůdce politického křídla Hamásu Ismáíla Haníju.

K útoku v Teheránu se nikdo nepřihlásil, Hamás jej však přisoudil Izraeli a Írán slíbil židovskému státu za atentát provedený na své půdě tvrdou odplatu.

Spojené státy a Británie v sobotu vyzvaly své občany pobývající v Libanonu k bezodkladnému opuštění země. Učinily tak v obavách z vypuknutí války mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh a z širšího vojenského konfliktu na Blízkém východě. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na velvyslanectví USA v Bejrútu a britské ministerstvo zahraničí.

K co nejrychlejšímu odjezdu z Libanonu v sobotu vyzvalo své občany také Jordánsko, jehož ministerstvo zahraničí to zdůvodnilo „vývojem v regionu a obavami o bezpečnost“ občanů.

Tento týden vyzvaly své občany k opuštění Libanonu například Austrálie či Kanada. Aby Libanon opustili a necestovali do něj, už dříve vyzvalo své občany několik dalších zemí, například Belgie nebo Německo. Česko vyzvalo Čechy k opuštění země s ohledem na bezpečnostní situaci už loni v říjnu a varování je stále v platnosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Teroristický útok na pláži a v hotelu. Při střelbě a explozi zemřelo v Mogadišu 32 civilistů

Tagy:
Izrael politika Pásmo Gazy Hamás Teherán USA Bejrút Libanon Hizballáh ozbrojený konflikt Střední východ Ministerstvo zahraničních věcí České republiky konflikt, válka a mír