Násilí v Anglii po vraždách dětí: Demonstranti zranili policisty a vyrabovali jejich stanici

Britská krajní pravice vyšla do ulic po vražedném útoku mladého muslima.

Keir Starmer

Při střetech demonstrantů s policií v Sunderlandu na severovýchodě Anglie v pátek pozdě večer byli zraněni tři policisté. Osm lidí bylo zatčeno, uvedl portál televize BBC, podle něhož někteří lidé v davu křičeli islamofobní nadávky a skandovali podporu krajně pravicovému aktivistovi. Nepokoje souvisely s pondělním útokem v Southportu, při kterém útočník zabil tři děti. Chystají se i další protesty.

Snímky zveřejněné na sociálních sítích ukazují stovky lidí, jak řádí v centru Sunderlandu a útočí na policii. Demonstranti podle policie házeli kamení na policisty v zásahové výstroji poblíž mešity. Následně převraceli vozidla, jedno auto zapálili a založili požár.

ČTĚTE TAKÉ: Pryč s diktátorem, bouří se Venezuelané proti Madurovi. Země je na pokraji občanské války

Při násilnostech byla vyrabována policejní stanice a vzplála sousední budova charitativní organizace Citizens Advice, uvedla BBC. Stanice Sky News informovala, že hořela policejní budova, přičemž nepokoje vrcholily střetem mezi demonstranty a policií před místní mešitou.

Tři policisté museli být převezeni do nemocnice, dva z nich tam zůstali. Policie na víkend plánovala posílit počet strážců zákona v ulicích. Chystají se totiž další demonstrace.

BBC informovala o nejméně třech desítkách protestů, které na víkend plánují krajně pravicoví aktivisté po celé Británii, včetně Southportu. Jsou mezi nimi i demonstrace v blízkosti mešit v Liverpoolu.

Naplánováno je také několik protestů proti rasismu. Před liverpoolskou mešitou se podle BBC už v pátek shromáždilo asi 200 lidí, kteří naopak vyjadřovali protirasistické postoje a skandovali hesla na podporu migrantů.

V pondělí v Southportu útočil v budově taneční školy muž v masce a ozbrojený nožem. Tři dívky po útoku zemřely, dalších deset lidí včetně dětí utrpělo zranění. O motivu pachatele zatím není nic známo.

Policie z činu obvinila sedmnáctiletého mladíka a zveřejnila jeho jméno – Axel Rudakubana. Ve středu mu má být 18 let. Právě na tento den se britská policie podle tamních médií obává nové vlny protestů.

V následujících dnech vypukly násilné protesty v Southportu, ve městě Hartlepool nebo v Londýně. Šlo o reakci hlavně příznivců krajní pravice na nepravdivé informace na sociálních sítích, podle nichž útočil imigrant a muslim. Policie však uvedla, že podezřelý Axel Rudakubana se narodil ve velšském Cardiffu a s islámem nemá nic společného.

Tagy:
policie Velká Británie Anglie vražda demonstrace protest Sunderland sociální síť trestná činnost Sky News Southport trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír vymáhání práva občanské protesty Citizens Advice