Útok proti Izraeli. Hizballáh do vzduchu vyslal armádu dronů, ministr vyhlásil stav nouze

Izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome v akci proti střelám Hizballáhu (4.8.2024)

Hizballáh zaútočil na Izrael (25.8.2024)

Libanonské šíitské militantní hnutí Hizballáh v neděli v časných ranních hodinách oznámilo, že zahájilo útok na Izrael v odvetě za smrt svého vysoce postaveného velitele Fuáda Šukra. Izraelský ministr obrany Joav Galant vyhlásil v zemi na 48 hodin stav nouze. Hnutí po šesté hodině ráno oznámilo, že první fáze odvety proti Izraeli skončila. Tvrdí, že odpálilo 320 raket a vyslalo nad Izrael drony. Odpoledne pak premiér Benjamin Netanjahu na zasedání vlády označil ranní preventivní útok na odpalovací zařízení hnutí Hizballáh na jihu Libanonu za další krok na cestě ke změně situace na severu Izraele.

Netanjahu na zasedání vlády znovu uvedl, že Izrael zmařil útok Hizballáhu. Dodal ale, že to „není konec příběhu“. Izraelská armáda v neděli krátce před pátou hodinou ranní v jižním Libanonu stovkou stíhaček zničila podle svého tvrzení tisíce raket na desítkách odpalovacích zařízení Hizballáhu. Ten krátce po izraelské akci vypálil asi 300 raket na sever Izraele. Hizballáh později oznámil, že provedl první fázi odvety za zabití svého vysokého představitele Fuáda Šukra Izraelem z konce července v Bejrútu.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom v Gaze? Izrael podle Blinkena souhlasí s nejnovějším americkým návrhem o příměří

„Izrael drtí Hizballáh překvapivými, zničujícími údery. Před třemi týdny jsme eliminovali jeho náčelníka štábu (Fuáda Šukra),“ řekl Netanjahu. „Dnes (v neděli, pozn. red.) jsme zmařili jeho plán útoku. (Lídr Hizballáhu Hasan) Nasralláh v Bejrútu a (ajatolláh Alí) Chameneí v Teheránu by měli vědět, že toto je další krok na cestě ke změně situace na severu a k návratu našich obyvatel bezpečně do jejich domovů,“ dodal izraelský premiér.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari dnes večer uvedl, že při izraelských úderech z dnešního rána zemřelo nejméně šest příslušníků Hizballáhu. Libanonské úřady dříve informovaly o třech mrtvých. Podle Hagariho se do preventivního izraelského úderu zapojilo přes 100 bojových letounů, které zasáhly 270 cílů. „Na rozdíl od toho, co tvrdí Hizballáh, základny izraelské armády nebyly zasaženy,“ uvedl podle serveru The Times of Israel Hagari.

V židovském státě začal v 05:00 SELČ platit stav nouze, píše agentura DPA. Server The Times of Israel uvádí, že tzv. stav speciální situace se vyhlašuje v krizi a dává izraelským úřadům větší pravomoci nad civilním obyvatelstvem s cílem zajistit jeho bezpečnost. Platí 48 hodin, lze ho ale prodlužovat.

Hizballáh oznámil, že nad izraelské území vyslal velký počet dronů. Míří na „určitý vojenský cíl, infrastrukturu izraelské protivzdušné obrany a další místa“. Plná odveta podle něho „zabere nějaký čas“.

Hizballáh oznámil, že ukončil první fázi odvety za Šukrovu smrt. Tvrdí, že zasáhl 11 izraelských vojenských základen, odpálil více než 320 raket a na sever Izraele vyslal drony. Zároveň  ale představitel libanonského militantního hnutí Hizballáh v komentáři pro média uvedl, že hnutí vyvinulo snahu, aby jeho odveta proti Izraeli nevyvolala rozsáhlou válku. Uvedla to agentura Reuters, která se s textem seznámila.

Server ToI uvádí, že raketa vystřelená Hizballáhem zasáhla drůbežárnu v obci Manot na severu Izraele. Na místě začalo hořet.

V akci byl i Iron Dome

V obcích na severu Izraele se rozezněly sirény ohlašující letecký poplach. Lidé na sociálních sítích zveřejňovali záběry, jak izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome odpaluje střely určené ke zničení cílů vystřelených Hizballáhem. Izraelská zdravotnická služba Magen David Adom uvedla, že je ve stavu nejvyšší pohotovosti. Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu odložilo odlety, letouny mířící do této destinace byly přesměrovány jinam.

Správa letišť kolem 06:00 SELČ ukončila omezení na Ben Gurionově letišti zavedená kvůli hrozícímu útoku ze strany Hizballáhu, uvedla agentura Reuters. Odlety byly původně odloženy a letouny mířící do Tel Avivu přesměrovány do jiné destinace. „Letadla, která musela na záložní letiště, odstartují a poletí zpět na Ben Gurionovo letiště,“ uvedla správa.

Média v Libanonu informovala o tom, že jih země zasáhlo asi 40 izraelských úderů. Mluvčí izraelské armády Hagari vzkázal obyvatelům v místech, kde Hizballáh působí, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti okamžitě přesunuli jinam.

Izrael a Hizballáh, který je podporován Íránem, se od vypuknutí války Izraele a teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy opakovaně ostřelují a panuje obava ze širšího regionálního konfliktu. Napětí v oblasti se zvýšilo po smrti velitele Hizballáhu Fuáda Šukra při izraelském úderu v Bejrútu a po atentátu na šéfa politického křídla Hamásu Ismáíla Haníju v Teheránu. Írán odpovědnost za Haníjovu smrt přičítá Izraeli.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izraelci nalezli mrtvá těla rukojmích v Pásmu Gazy. Odvlekli je tam teroristé z Hamásu

Tagy: