Drtivý noční útok Izraele: Libanon hlásí devět mrtvých, o život měl přijít i předák Hizballáhu

Při izraelském útoku zahynulo ve městě Nabatíja na jihu Libanonu deset lidí a dalších pět jich utrpělo zranění. Oběťmi jsou Syřané a je mezi nimi jedna žena a dvě děti. V sobotu to oznámilo podle agentury AFP libanonské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda tvrdí, že cílem nočního útoku byl sklad zbraní militantního libanonského hnutí Hizballáh. Později uvedla, že při dronovém útoku zabila Husajna Ibráhíma Kasaba, jednoho z velitelů elitních jednotek hnutí.

Mezi oběťmi útoku je podle libanonského ministerstva zdravotnictví i jedna žena a její dvě děti. Mezi pěti zraněnými jsou dva v kritickém stavu. Všichni postižení byli podle libanonské tiskové agentury NNA syrští uprchlíci, kteří pracovali v betonárce na průmyslovém předměstí Nabatíji, píše AFP. Agentura DPA napsala, že ze Sýrie pocházela většina obětí.

K TÉMATU: Spojené státy prodají Izraeli vojenské vybavení za více než 20 miliard dolarů, oznámil Blinken

Provozovatel jatek v zasažené oblasti uvedl, že šlo o smíšenou průmyslovou a civilní zástavbu, kde stály továrny na výrobu cihel, zpracování kovů a hliníku pro stavební účely a také farma. Strýc tří osob zabitých při úderu uvedl, že se jednalo o dělníky z továrny, kteří byli v době zásahu na ubytovně. Odmítl, že by se v objektu nacházely zbraně, píše agentura AP.

Izraelská armáda sdělila, že během noci udeřila na sklad zbraní Hizballáhu v oblasti Nabatíji a také na „vojenské struktury“ islamistického libanonského hnutí v regionech Hanín a Marún ar-Rás blízko hranice mezi Libanonem a Izraelem. Hizballáh se podle agentury AP dosud k zásahu nevyjádřil.

Kasab byl zasažen při jízdě na motocyklu poblíž pobřežního města Súr, jež se nazývá též Týr či Týros, informoval web The Times od Israel. Tamní ministerstvo už dříve oznámilo, že při útoku na motocykl v této oblasti zahynul jeden člověk. Na sociálních sítích se poté objevily armádní záběry a fotografie ohořelé motorky. Kasab byl členem elitních jednotek Radván. Jejich velitelé se stali terčem izraelských útoků už v minulosti.

Napětí mezi Izraelem a Libanonem v posledních týdnech vzrostlo. Izraelská armáda koncem července v Bejrútu zabila významného velitele libanonského hnutí Hizballáh Fuáda Šukra. Tato akce byla odvetou za raketový útok na Golanské výšiny okupované Izraelem, při kterém zemřelo 12 lidí a který Izrael přisuzuje Hizballáhu. Libanonské hnutí odmítá, že by bylo za útok zodpovědné.

Hnutí Hizballáh nyní slibuje Izraeli odvetu nejen za zabití Šukra, ale také za smrt šéfa politického křídla palestinské teroristické organizace Hamás Ismáíla Haníji, který zahynul 31. července v Íránu. Izrael se k tomuto útoku nepřihlásil, ale Teherán mu ho přičítá a slibuje odvetu.

Přeshraniční střety mezi Hizballáhem a izraelskou armádou si podle údajů agentury AFP v Libanonu vyžádaly od loňského října nejméně 570 mrtvých, většinou z řad ozbrojených členů hnutí, ale také více než 120 civilistů. V Izraeli a na okupovaných Golanských výšinách přišlo o život 22 vojáků a 26 civilistů. Na obou stranách hranice se ze svých domovů musely evakuovat desetitisíce obyvatel.

Střety se rozhořely po vypuknutí války v Pásmu Gazy, kterou loni 7. října vyprovokoval bezprecedentní útok palestinského teroristického hnutí Hamásu na jižní Izrael, při kterém podle izraelských úřadů zahynulo na 1 200 lidí, převážně civilistů, a dalších 251 bylo uneseno do Gazy. Následná izraelská ofenziva v Pásmu Gazy si vyžádala podle tamních úřadů už přes 40 tisíc obětí na palestinské straně, rovněž většinou civilistů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novým vůdcem Hamásu bude strůjce teroristického útoku ze 7. října. Kdo je Jahjá Sinvár?

Tagy: