Hladík se stane ministrem 10. března. Pavel ho jmenuje den po inauguraci, oznámil premiér

Nový prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí den po inauguraci v pátek 10. března, oznámil to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání se zvolenou hlavou státu. Společně hovořili také o koordinaci zahraniční politiky a nastavili systém pravidelných schůzek.

„K jmenování ministra pro životní prostředí, kterým se má stát Petr Hladík, dojde bezprostředně po inauguraci, tedy v pátek 10. března. Ještě ten den uvedu pana Hladíka do úřadu,“ sdělil premiér po setkání s Pavlem.

ČTĚTE TAKÉ: Pozdější odchod do důchodu chtěla i Schillerová. Teď je jiná situace, hájí svou kritiku vlády

Předseda vlády Hladíka do funkce navrhl na konci loňského roku, odmítl jej ale jmenovat dosluhující prezident Miloš Zeman.

Za jeden z hlavních důvodů pro nejmenování Hladíka Zeman považoval, že mu policie prohledala kancelář a zabavila počítač. Řízením ministerstva byl pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který Hladíka následně jmenoval svým náměstkem. Získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka převést.

Pravidelné jednání

Fiala hovořil s budoucí hlavou státu také o vzájemné spolupráci. „Je potřeba, abychom si nastavili systém pravidelných konzultací. Domluvili jsme se na způsobu koordinace zahraniční politiky a na rozdělení rolí, pokud jde o reprezentaci České republiky. Máme zachovávat dosavadní praxi a tradici. Premiér se účastní jednání evropských orgánů a prezident se bude účastnit summitu NATO,“ vysvětlil Fiala.

Oba se budou také pravidelně potkávat. „Domluvili jsme se na tom, že se budeme pravidelně scházet zhruba jednou měsíčně. Bavili jsme se o tom, jakým způsobem bude zastoupen pan prezident na jednání vlády a shodli jsme se, aby se každého jednání vlády zúčastnil pověřený zástupce prezidentské kanceláře,“ vysvětlil premiér.

Tagy: