Paradox s nižším růstem důchodů. Na své platy politici nesáhli, i když stouply o desetitisíce

Zatímco se vláda chystá Sněmovnou protlačit návrh na snížení valorizace důchodů, a to dokonce ve stavu tzv. legislativní nouze, se skokovým růstem svých platů od roku 2023 politici nic neudělali. Podle opozice nemá vláda žádnou sebereflexi. Poslance zřejmě čekají dlouhé obstrukce a noční jednání.

Pětikoalice chce snížit valorizaci důchodů tak, že místo předpokládaných 1 770 korun dostanou důchodci přidáno 760 korun. Podle vlády je takový krok potřeba k tomu, aby nebyla ohrožena udržitelnost důchodového systému.

Když však od ledna skokově rostly platy ústavních činitelů, vláda s tím nic nedělala. Politici, senátoři, ministři i soudci měli od roku 2020 zmrazené platy. Kabinet však rozhodl, že v roce 2023 už se znovu zmrazovat nebudou a díky tomu například politikům platy skokově vzrostly:

  • poslanci: o téměř 12 tisíc hrubého měsíčně (na 102 400 Kč)
  • ministři: o 22 tisíc hrubého měsíčně (na 195 200 Kč)
  • prezident: o 38 500 hrubého měsíčně (na 341 200 Kč)
  • soudci: o 12–25 tisíc hrubého měsíčně (na 100 100 Kč až 209 300 Kč) dle délky praxe
  • státní zástupci: o 10–15 tisíc hrubého měsíčně (na 90 100 Kč až 188 300 Kč) dle délky praxe

K TÉMATU: Házíte důchodce přes palubu, ve Sněmovně vás čeká peklo, nechal se slyšet Havlíček. Výhrůžky, zuřil Kupka.

Platy politiků jsou sice v rozpočtu mnohem menší položkou než důchody, podle opozice jde ale o jakousi symboliku. „Je nemravné chtít krátit důchody a z luxusních malostranských kanceláří mudrovat, že 18 tisíc měsíčně je pro seniory úžasný příjem, a současně si zvedat platy o 12 procent na úroveň 150 tisíc měsíčně. Sebereflexe nula,“ komentoval pro CNN Prima NEWS místopředseda ANO a dvojnásobný exministr Karel Havlíček.

Ideální to není, přiznává Bartoš

Za ideální situaci to nepovažuje ani vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj ale koalice s růstem platů politiků nic moc dělat nemohla. „Také nepovažuji z hlediska symboliky rozmrazení za ideálně načasované, nicméně platí, že čím déle se bude odkládat, tím větší skok v platech následně bude. Průměrná mzda vzrostla od roku 2020 zhruba o 12 %, což odpovídá navýšení u ústavních činitelů,“ reagoval pro CNN Prima NEWS.

U zmrazování platů byl podle něj vždy problém u platů soudců a státních zástupců. Některé jejich žaloby nyní řeší i Ústavní soud. „Ale za uplynulé roky jsme za Piráty iniciovali zmrazení platů ústavních činitelů několikrát, a to vzhledem k pandemii a složité situaci mnoha občanů,“ dodal ministr pro místní rozvoj.

„Prosadili jsme také, aby se platy ústavních činitelů navázaly na průměrnou mzdu v ekonomice, tedy aby mohly případně i klesat. Mimochodem mimo záři kamer se k tomu při jednáních hnutí ANO netvářilo tehdy zrovna vstřícně,“ připomněl Bartoš.

Premiér Petr Fiala (ODS) na dotaz týkající snižování valorizace v kontextu platů ústavních činitelů do vydání článku nereagoval. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli v České televizi řekl, že vláda návrh na snížení valorizace penzí nestáhne. „Když bychom to udělali, tak prohloubíme schodek rozpočtu,“ uvedl šéf státní kasy. Stát na nižších důchodech podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Opoziční politici se už nechali slyšel, že rozpoutají dosud největší obstrukce a že koalici připraví „peklo“. Ve Sněmovně se tak tento týden čekají noční jednání.

Tagy:
ODS Petr Fiala Ivan Bartoš Česká pirátská strana ANO 2011 Zbyněk Stanjura vláda Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR starobní důchod