Pozdější odchod do důchodu chtěla i Schillerová. Teď je jiná situace, hájí svou kritiku vlády

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v minulosti podporovala zvýšení věku odchodu do důchodu. Současná vláda to přitom aktuálně od opozice včetně Schillerové schytává právě kvůli diskutovanému nápadu na navýšení penzijního věku na 68 let. Podle šéfky poslanců ANO ze však nyní jedná o zcela odlišnou situaci.

Důchodovou reformou se zabývala již vláda Andreje Babiše (ANO) a právě Schillerová se v roce 2019 na základě podkladů z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vyjadřovala pozitivně o možném navýšení věku odchodu do důchodu.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda je zajatcem svých slibů, tvrdí komentátoři. Popsali tanečky kolem důchodů i výchovného

„Zpráva ministerstva práce o stavu důchodového systému mluví o zvýšení důchodového věku u čtyřicátníků a mladších. I toto jednoduché opatření by mělo zásadní pozitivní vliv na udržitelnost systému,“ prohlásila tehdy v rozhovoru pro MF DNES.

Tato slova neváhal Schillerové připomenout ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve chvíli, kdy je vláda Petra Fialy (ODS) hnutím ANO hlasitě kritizována za návrh na prodloužení věku odchodu do důchodu.

„Seznamte se, Alena Schillerová, věčná bojovnice za lepší životy našich penzistů. Vlastně okamžik, věčná ne. Ještě v roce 2019 v křesle ministryně financí totiž o nutnosti postupného navyšování věku do důchodu mluvila úplně jinak. Teď už je ale v opozici bez politické odpovědnosti, a tak může od rána do večera říkat jen líbivé věci, co by se mohly voličům líbit,“ napsal Stanjura na Facebook.

Zcela odlišná situace?

Schillerová se však brání tím, že to před čtyřmi lety bylo s důchody jinak. „Jedná se o zcela rozdílnou situaci. Ministerstvo financí se pod mým vedením dožadovalo, aby MPSV splnilo povinnost, a předložilo vládě analýzu délky dožití, kterou musí podle zákona v pětiletém intervalu zpracovávat. Na základě mé intervence, na kterou současné vedení ministerstva financí odkazuje, MPSV analýzu vládě dodalo a ta rozhodla, že věk odchodu do důchodu ze zvyšovat nebude,“ sdělila exministryně financí pro CNN Prima NEWS.

Jakékoliv prodlužování důchodového věku ovšem odmítala především tehdejší ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). „Ministryně Alena Schillerová chce zvýšit věk odchodu do důchodu. To jí fakt přijde fér, aby penzisté neměli z vytouženého důchodu nakonec zhola nic, protože se ho nedožijí?“ napsala dokonce v té době na Twitter.

Vláda následně o žádném zvyšování věku nerozhodovala. Naopak se v roce 2021 postavila neutrálně k návrhu ČSSD, aby lidé v náročných profesích odcházeli do důchodu dříve. Celkový návrh penzijní reformy, na kterém s Maláčovou pracovala také neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, nestihla Babišova vláda projednat.

Teď Schillerová říká, že Fialova vláda porušuje své sliby. „Současná situace je zcela jiná. Jak víme, pan premiér ještě nedávno tvrdil, že odchod do důchodu v 65 letech platí a není důvod hranici zvyšovat. Nyní jeho vláda připravuje návrh na posun nad 65 let,“ dodala šéfka poslanců ANO.

Sendvičová generace

Vláda zatím není ve svých plánech konkrétní. „Existují návrhy. Všechno to jsou analýzy a doporučení expertů bez politického schválení. Bez reformy bychom se dostali do fáze, kdy by zkrátka nebylo na slušné penze. V tuto chvíli nevím, kdy se bude odcházet do důchodu. Závisí to na tom, jaký bude sociální odvod a upraví se další věci. Cíl je zajistit dostatek financí, aby bylo možné slušné penze vyplácet i dalším generacím,“ uvedl nedávno premiér Petr Fiala.

Do médií unikl jeden z návrhů MPSV, podle kterého by se do penze mělo odcházet v 68 letech, zatím však nejsou známy další podrobnosti. „Neznáme parametry, koho by se to týkalo, kterých ročníků, profesí,“ uvedla Schillerová na tiskové konferenci stínové vlády. Zároveň tuto možnost kritizovala: „S přibývajícími léty je těžké udržet zaměstnatelnost, navíc by se mohlo stát, že lidé stráví poslední roky na nemocenské.“ Změnou by se podle bývalé šéfky státní kasy také vytvořil tlak na takzvanou „sendvičovou generaci“. „Na lidi, kteří se starají o děti a zároveň by se museli ještě více finančně starat o své rodiče,“ vysvětlila.

Zvýšení věku odchodu do důchodu jasně odmítl bývalý premiér Babiš. „Já bych důchodový věk naopak snižoval,“ řekl pro deník Právo. Konkrétní však být nechtěl. „Když budeme ve vládě, řeknu. Zvolte si lepší vládu a budete chodit minimálně stejně. Tato vláda vám řekne, že půjdete v 68 letech. Získáme zdroje, aby naši důchodci měli zasloužené důchody a zasloužené stáří, aby se hranice vůbec neposouvala. Není k tomu důvod,“ prohlásil.

Tagy:
Andrej Babiš Alena Schillerová ODS CNN Prima NEWS ANO 2011 Zbyněk Stanjura vláda Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod důchodový věk