Sledujte RADAR: Extrémní lijáky budou bičovat Česko, hrozí povodně. Kde je nejvyšší riziko?

Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec.

Počasí (11.9.2024 6:07)

Velmi deštivé počasí doprovázené intenzivními srážkami čeká Česko v následujících dnech, uvedli experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na mnoha místech může napršet i přes 100 milimetrů, vodní toky tak čeká vzestup hladin a hrozí i povodně. Nejhorší situace by měla být v oblasti Jeseníků, naopak na západě Čech je riziko velké vody nejmenší. Experti rovněž upozornili na vyvrácené stromy, kolem poledne ČHMÚ vydal výstrahu před povodněmi.

Meteorologové upozornili, že období od čtvrtka do neděle bude „velmi deštivé s výraznými srážkovými úhrny“. „Mezi modely panuje shoda, že na velké části území může napršet přes 100 milimetrů, v exponovaných lokalitách – například návětří Jeseníků – i výrazně více,“ uvedli na síti X.

VÝSTRAHA: Česku hrozí záplavy jako v roce 1997. Ministr chystá mimořádný brífink, kde hrozí největší nebezpečí?

O dnech s výraznými srážkami hovořila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová. „Na některých místech mohou být úhrny extrémní, takže může dojít k povodním,“ poznamenala.

Později ČHMÚ vydal výstrahu před extrémními srážkami a povodňovým nebezpečím.

„Výrazné vzestupy vodních hladin hrozí na většině našeho území, týká se to povodí na Moravě i v Čechách. Nejklidnější bude situace na západě Čech kolem řeky Ohře, kde by mělo pršet nejméně. Malá pravděpodobnost povodňové aktivity je rovněž v povodí Berounky,“ shrnula Hujslová.

Odborníci v příspěvku na síti X také zmínili, že o víkendu může dojít k vyvrácení stromů kvůli kombinaci větru a podmáčené půdy.

Ve středu bude přes den polojasno až oblačno. Na západě a severozápadě našeho území se mohou objevit i dešťové mraky, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Právě z tohoto směru bude postupně přibývat oblačnosti. Teploty budou oscilovat mezi 18 a 23 stupni Celsia.

„Zatímco na západě a severozápadě Čech bude chladněji, a to okolo 15 stupňů Celsia, teploměry na jihu Moravy naměří kolem 25 stupňů Celsia,“ uvedla Hujslová.

V noci na čtvrtek očekávají experti zataženo až oblačno. Na většině území bude pršet, v jihovýchodní polovině Čech by měl být déšť vydatnější. Teploty klesnou k 11 až 7 stupňům Celsia.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zatažené a oblačné nebe by mělo být i po celý čtvrtek. Na většině Česka bude pršet, na některých místech trvale a vydatně. Nejintenzivnější přeháňky se podle Hujslové očekávají v oblasti Jeseníků. Teploty se budou pohybovat mezi 9 až 14 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vlašských ořechů je málo, ceny porostou. Špatná úroda zřejmě prodraží i vánoční cukroví

Tagy: