Hlásí se Ka(ta)roch: VAR? Bída, sedm lidí u monitoru. Ronaldův těžký batoh a „boží ruka“

Na Francouze je radost koukat a Němci se musí vzchopit po velké psychické ráně, kterou jim způsobil tým vzbuzující dojem mužstva dorostenců. I to jsou postřehy Pavla Karocha z prvních dnů fotbalového šampionátu v Kataru, o nichž se rozepsal pro CNN Prima NEWS.

Fotbalový karneval MS se rozběhl naplno. Přestože Katar jako místo konání šampionátu byl omyl a vedla k němu velká korupce, kouzlo největší sportovní akce planety nelze zabít.

  • Co mě zaujalo

Odchod fanoušků Kataru, když jejich mužstvo prohrává. Neuvěřitelné, nepochopitelné… Asie, islámský svět, nechci paušálně hodnotit. Ale vypadá to jako střet kultur. Nerespektování menšin, postavení žen a absence úcty a respektu k vlastnímu mužstvu jsou jen nejkřiklavější fragmenty.

Anglie v zápase s Iránem vypadala skvěle, hlavně směrem dopředu, Saka, Sterling, Kane, později Rashford. To fungovalo výborně. Otázkou bude kvalita defenzivy, až ji prověří lepší soupeři.

  • Argentina – Saúdská Arábie

Argentina byla lepší. Minimálně o bod ji možná připravil VAR neuznaným gólem Martíneze. VAR ale tentokrát nezasáhl „boží rukou“ ve prospěch Argentiny… Osud?

Messi nemá takovou podporu jako v Paris Saint-Germain. A je to znát. Ángel Di Mária byl v prvním poločase špatný, ve druhém se zvedl, ale to je málo. Messi nemá tolik prostoru a není tak nebezpečný, přesto měl na začátku obrovskou šanci, ale střela byla slabá a nepřesná. Argentina to bude mít těžké, ale může to dát.

  • Německo–Japonsko

Neuvěřitelné, jak se dá prohrát zápas. Nechat si dát dva góly od Japonska, které bylo téměř po celý zápas horší a působilo jako mužstvo dorostenců, to je velká rána do psychiky. Němci budou potřebovat dva skvělé výkony a porci štěstí, aby proklouzli dál. Vyhrát se Španělskem, tak to je výzva.

  • Francie–Austrálie

Když za to dopředu vezme Mbappé, Dembélé, Griezmann, podporováni ze středu Rabiotem, je radost se na ně koukat. Giroud si už jen hledá prostor pro zakončení. Rychlost a herní vyspělost Francouzů dokáže famózně otevřít obranu soupeře. Francouzi jsou i bez Karima Benzemy jedni z favoritů.

  • VAR

Ty chyby bolí, často si stěžujeme na rozhodnutí VARu u nás. A oprávněně. Ale ukazuje se, že fotbal je jedním ze sportů, kde je posuzování a výklad pravidel nejtěžší.

Penalty odepřené Kanadě jsou hrubé chyby volající po zásahu „boží ruky“. A rozhodně po nominaci kvalitnějších rozhodčích. Ale bohužel, nakonec stojí u monitorů sedm lidí a stejně se pletou. Je to bída.

  • Ronaldo a Portugalsko – Ghana

Ronaldo si tím, že vytvořil a proměnil penaltu, sundal ze zad těžký batoh. A sejmul ze sebe tlak, který si sám naložil. A to měl ještě dvě další šance, které nevyužil – možná to zapříčinila nízká herní vytíženost v Manchesteru United.

Časovaná bomba málem explodovala v poslední minutě zápasu. Wau. Pokud by ta strašidelná věc, kterou spáchal brankář Portugalska Diogo Costa, skončila brankou, musel by se on a jeho rodina navždy odstěhovat z Portugalska.

  • Brazílie–Srbsko

První poločas srbští „basketbalisté“ ukázali 100% nasazení a Brazilci si mysleli, že to půjde samo. Ale soupeř se jenom ze žlutého dresu rozhodně nesložil. V druhém poločase Brazilci pochopili, že s nasazením jako v přáteláku to nevyhrají, a šlápli do toho. Richarlisonův gól nůžkami budeme vídat do konce života v průběhu všech dalších šampionátů. Mám trochu obavy o Neymara, který opouštěl hřiště s pošramoceným kotníkem.

  • Hlášky mé ženy

Při sledování zápasů občas přijde Gabriela a má neuvěřitelné poznámky. Když bylo na hřišti hodně soubojů, zahlásila: „Oni se spolu chtějí kamarádit a ten černej jim do toho pořád píská.“

Karneval jede dál.

Tagy:
Anglie Asie Argentina Portugalsko Írán Cristiano Ronaldo MS ve fotbale fotbal Katar sport batoh VAR Pavel Karoch Mistrovství světa v Kataru 2022 argentinská fotbalová reprezentace Lionel Messi