Hlasy zemřelých i pofiderní zmocnění. Nacher se obořil proti chybám v korespondenční volbě

Poslanec Patrik Nacher (nestr. za ANO) v Partii Terezie Tománkové

Nacher se v Partii obořil proti chybám v korespondenční volbě

V návrhu korespondenční volby se podle poslance Patrika Nachera (nestr. za ANO) nachází mnoho sporných míst. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS se zákonodárce pozastavil třeba nad tím, že se může započítat i hlas člověka, který během volebního procesu zemře. Možnost zmocnění v tomto návrhu označil za pofidérní. Zdlouhavé jednání o tomto tématu ve Sněmovně bylo podle něj velmi užitečné.

„Je zcela skandální, že návrh je poslanecký, nikoliv vládní. Proto se k celé věci nemusela vyjadřovat k připomínkovým místům Legislativní rada vlády ani další dotčené instituce,“ uvedl Nacher v pořadu Partie Terezie Tománkové.

K TÉMATU: Nedělejme zákony pro podpantofláky, říká Schmarcz. Kulidakis se kvůli volbě poštou opřel do vlády

V tom případě by totiž podle poslance přišly zmíněné instituce na stejný poznatek jako zástupci opozice. „Ve znění se nachází mnoho nejasných věcí. Jeden z bodů je například údaj, že se může započítat i hlas člověka, který během volebního procesu zemře. Také otázka zmocnění je velmi pofidérní. Rovněž je posunutá i účinnost,“ vyjmenoval Nacher.

Jak se ke korespondenční volbě vyjádřili v Partii jiní politici? Podívejte se v přiloženém videu:

„Základní problém spočívá v tom, že pokud na něco takového upozorníme, vláda může naše výtky smést ze stolu jako politickou proklamaci. Když bychom ale kritizovali návrh prostřednictvím připomínkových míst, už by to tak snadné nebylo,“ vyčetl poslanec kabinetu.

Dlouhá jednání ve Sněmovně, která se během tohoto týdne protáhla i do pozdních hodin, vnímá Nacher jako užitečná. „Základní otázka, na kterou jsem dosud neslyšel odpověď, je, zda jde vládě o usnadnění volby pro lidi žijící v zahraničí, nebo čistě o způsob korespondenční volby? To jsou přece dvě odlišné věci,“ divil se zákonodárce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Korespondenční hlasování má řadu problémů, říká Kudrna. Bylo by třeba změnit ústavu

Tagy:
návrh opozice pořady CNN Prima NEWS korespondenční hlasování Partie Terezie Tománkové Patrik Nacher vláda korespondenční volby voliči Poslanecká sněmovna ČR připomínka Legislativní rada vlády zmocnění