Na festival do Varů přijede hvězda Pána prstenů, uvede svůj film. Dorazí i další světová esa

Slavný herec a režisér Viggo Mortesen bude součástí karlovarského filmového festivalu.

Kdo přijede na festival do Varů?

Hostem karlovarského filmového festivalu bude i americký herec a režisér Viggo Mortensen. Umělec proslavený rolí Aragorna v epické sáze Petera Jacksona Pán prstenů na slavnostním zahájení 28. června převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Mortensen na úvod festivalu uvede snímek Až na konec světa, který napsal, režíroval a ztvárnil v něm hlavní roli. Novináře o tom ve středu informovali pořadatelé a zároveň oznámili další zahraniční hvězdy, které na KVIFF dorazí.

Držitel mnoha ocenění byl mimo jiné nominován na Oscara, Zlatý glóbus a cenu BAFTA za roli svérázného otce netradiční rodiny z filmu Matta Rosse Tohle je náš svět a za úlohu mazaného podvodníka Tonyho v komedii Zelená kniha. Film Tohle je náš svět získal na MFF Karlovy Vary 2016 Diváckou cenu deníku Právo.

ČTĚTE TAKÉ: Gabriela Lašková vyrazila pár dní před porodem do společnosti. Promluvila i o jménu miminka

Všestranný umělec odstartoval hereckou kariéru v polovině 80. let, mimo jiné ve filmu režiséra Petera Weira Svědek nebo dramatech Rennyho Harlina Věznice a Davida Anspaugha Divocí koně. Během tohoto desetiletí se také věnoval řadě dalších uměleckých oborů – poezii, hudbě, malování a fotografii. Mortensen je autorem několika básnických sbírek.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na závěr festivalu také britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen. Rodák z Coventry začal po absolutoriu na Královské akademii dramatických umění hereckou kariéru v londýnském souboru Young Vic Theatre Company, kde vytvořil několik rolí v shakespearovských představeních. Po filmovém debutu ve snímku Vroom v roce 1988 se objevoval především v televizních filmech a seriálech, mezi nejúspěšnější patřila role charismatického Stephena Cranea z kriminální série Hazardér. Hrál ve filmech Na dotek, Potomci lidí či Král Artuš.

Dalším hostem letošního festivalu, který rovněž obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, bude německý herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Zásadním titulem jeho kariéry se stala nostalgická tragikomedie Wolfganga Beckera Good Bye, Lenin!, která ovládla udílení Evropských filmových cen a Brühl si odnesl Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce jak od odborné poroty, tak z hlasování diváků.

Festival přivítá i režiséra a producenta Stevena Soderbergha. Oscarový tvůrce uvede své dva filmy Kafka a Mr. Kneff, zařazené do sekce Touha stát se Indiánem: Kafka a film. Festivalové publikum bude mít možnost zhlédnout oba snímky s osobním uvedením tvůrce, který je znám tím, že pozvání na podobné akce přijímá velmi zřídka. Soderbergh vstoupil razantně do filmového světa v roce 1989 svým debutem Sex, lži a video, který získal na MFF v Cannes Zlatou palmu. Mezi jeho úspěšné snímky patří například Erin Brockovich, kriminální drama Traffic – nadvláda gangů nebo třídílná krimikomedie Dannyho parťáci.

Už dříve pořadatelé oznámili, že Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme na letošním 58. ročníku herec Ivan Trojan. Jeden z nejobsazovanějších českých filmových, televizních a divadelních herců ji dostane v závěru festivalu, který se uskuteční 28. června až 7. července.

Filmový festival v Karlových Varech nabídne v soutěžních sekcích Hlavní a Proxima a nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů. V porotě hlavní soutěže zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Součástí karlovarského filmového festivalu bude také britská skupina Kosheen, která vystoupí na koncertě v rámci slavnostního zahájení 28. června před hotelem Thermal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Příští rok budeme mít jedinou show, říká kapela Mirai. Teď slaví léto s fanoušky po celém Česku

Tagy: