Hledá se Putinův nástupce. Žhavým kandidátem by mohl být mladík z Kremlu milující hokej

Kdo by mohl být nástupcem Vladimira Putina? Tato otázka padá čím dál tím častěji i vzhledem k tomu, že se kupí spekulace ohledně zdravotního stavu ruského prezidenta. Ve výčtu potenciálních hlav státu je i Dmitrij Kovalev, teprve 36letý šéf kremelské administrativy.

Tipů na možného nástupce Vladimira Putina je několik. Kovalev představuje mezi potenciálními budoucími prezidenty novinku. Je zastáncem tvrdé kremelské ruky a odborníci na Rusko v britských médiích považují syna plynového magnáta Vitalije Kovaleva za žhavého kandidáta.

Mimochodem s Putinem sdílí velkou lásku k hokeji, na oslavách Dne vítězství 9. května se pak pohyboval v těsné blízkosti aktuálního vládce, společně vedli družný rozhovor.

I kdyby Kovalev převzal otěže, nemá to podle odborníků znamenat, že by měl režim mnohými označovanými za autokracii nějak „vyměknout“ a vydat se například za napravením vztahů se Západem.

Keir Giles, autor knihy Moscow Rules: What Drives Russia to Confront the West, uvedl, že neexistuje žádný důvod si myslet, že by jakýkoliv nástupce Putina byl méně tvrdý. „Existuje spousta kandidátů na Putinova nástupce, kteří by vztahy Ruska se Západem učinili ještě horšími, než se to povedlo Putinovi v posledních několika letech vlády,“ řekl pro The Express.

Brzy 70letý Putin má mandát do roku 2024. Díky ústavním změnám ale může i za dva roky kandidovat a vládnout klidně dalších 12 let. Jenže už několik měsíců se diskutuje o tom, jakému zdraví se prezident těší. Mnoho indicií napovídá, že vůbec ne dobrému.

Těžce nemocný, nebo až příliš zdravý?

Teorii o rakovině štítné žlázy či Parkinsonově chorobě přiživil například záznam z červencové schůzky šéfa Kremlu s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem. Na záběrech působí dojmem, jako by sotva udržel hlavu, aby mu nespadla na stůl. Při jiné příležitosti zase zcela nepřirozeně svíral stůl.

Proto je čím dál tím více ve hře, že se další kandidatury zdrží a nominuje svého nástupce, který pak pravděpodobně vyhraje. Je prakticky samozřejmé, že tímto vyslancem by byl někdo, kdo se současným směřováním Ruska souzní a je Putinovi loajální.

Spekulace o mizerném stavu Putina v tomto týdnu trochu utlumil šéf CIA William Burns. Podle informací americké zpravodajské služby lze prý naopak usuzovat, že je 69letý vůdce zcela fit. S nadsázkou Burns pro BBC dodal, že se mu Putin zdá být „zdravý až příliš“.

Tagy:
Vladimir Putin Kreml zdravotní stav hokej Rusko Central Intelligence Agency Moskevský Kreml prezident Dmitrij Kovalev Vitalij Kovalev Keir Giles William Joseph Burns Burns