V podstatě jsem umřel, říká otec malé holčičky. Po kolapsu hledá svého vánočního zachránce

Příběh, který jasně vypovídá o tom, že vánoční zázraky se dějí. Tak vše popisuje i 31letý Honza, který na Boží hod v Kolíně náhle zkolaboval. V jednom z parků se mu zastavilo srdce. Nebýt včasné pomoci kolemjdoucího a rychlého příjezdu záchranářů, už by zřejmě nebyl mezi živými.

Vše se mělo odehrát, jak Honza po telefonu redakci CNN Prima NEWS popsal, 25. prosince odpoledne, tedy na Boží hod. Se svou malou dcerkou vyrazil na dětské hřiště, aby si užila trochu sváteční atmosféry a dovádění na některé z atrakcí. To ale ještě nevěděl, co ho čeká.

Náhle se mu udělalo nevolno, zatočila se mu hlava, chytil se stromu a sesunul se k zemi. „V tu chvíli se to stalo. Poté si už pouze vybavuji, jak jsem otevřel oči a nade mnou stáli záchranáři,“ svěřil se. Z Hradce Králové startoval i vrtulník. Pár minut do příjezdu záchranářů bylo pro Honzu rozhodujících. Na místě naštěstí byli lidé s dobrým srdcem. Žena, která se postarala o Honzovu malou dceru a zavolala tísňovou linku, a také statečný muž, který poskytl Honzovi první pomoc v podobě masáže srdce.

V tu chvíli jsem umřel

„Ve chvíli, kdy laici prováděli resuscitaci, na místo dorazily také naše posádky. Muži byl podán jeden výboj, v tu chvíli mu začalo tlouci srdce a následně byl letecky transportován do nemocnice v Hradci Králové,“ přiblížila mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková. Sám Honza nechápal, co se stalo. „Myslel jsem, že jsem jenom omdlel, ale zastavilo se mi srdce. V podstatě jsem v tu chvíli umřel,“ pokračoval.

„Myslím, že laici měli esenciální vliv na to, že to daný člověk přežil. Že to bylo opravdu to, co ho zachránilo – laická první pomoc,“ doplnil lékař letecké záchranné služby Marek Dvořák. „Určitě bych chtěl poděkovat všem, kteří se na pomoci podíleli,“ dodal zachráněný Honza.

Strážný anděl, jak o něm Honza mluví, který mu jako první poskytl masáž srdce, zatím zůstává v anonymitě. Zachráněný otec by mu ale rád poděkoval. A tak se redakci statečný zachránce může ozvat na tento zpravodajský e-mail zpravy@iprima.cz, s Honzou ho rádi propojíme.

Tagy: