Hnutí ANO by vyhrálo volby, ukazuje exkluzivní průzkum STEM. Lidovci mimo Sněmovnu

Volby do Poslanecké sněmovny by aktuálně vyhrálo hnutí ANO s 31,1 procenta. Druhá ODS by získala pouze 15,5 procenta. Vyplývá to z exkluzivního volebního modelu agentury STEM vytvořeného pro CNN Prima NEWS. Například lidovci by se s 3,4 procenta do dolní komory parlamentu ani nedostali.

Na třetím místě by se umístilo hnutí SPD s 11,9 procenta, které by následovali Piráti s 9,3 procenta. Do Sněmovny by se ještě těsně dostaly další dvě vládní strany. TOP 09 by získala 5,6 procenta a hnutí STAN zatížené kauzou Dozimetr pouze 5,5 procenta. Naopak před branami Sněmovny by skončili s 4,8 procenta sociální demokraté. Lidovci, komunisté či Přisaha by získali lehce přes tři procenta hlasů oslovených respondentů.

Vedle toho průzkum společnosti STEM nabízí také podrobnější data ohledně nálad ve společnosti. Například, že hnutí ANO může teoreticky získat až 37,8 procenta hlasů, pokud by pro něj hlasovali všichni, kteří to zvažují. ODS má potenciál zisku 22,3 procenta hlasů, což je paradoxně méně než SPD, které by mohlo dosáhnout až na 25,1 procenta hlasů dotázaných voličů.

Strany se však o své potencionální voliče přetahují navzájem. „K ANO tíhne více než polovina potenciálu SPD, Přísahy či ČSSD. Dále by mohlo brát významné díly potenciálu Trikolóry, Svobodných i Zelených. Relativně největší přesah nabízí potenciál KSČM,“ píše se v průzkumu.

„Až dvě pětiny potenciálu ANO zvažují též volbu SPD. Kolem pětiny podobně uvažuje o ČSSD, KSČM či Přísaze. Překryvy s dalšími stranami už jsou relativně velmi malé, přesto mohou pro tyto strany znamenat teoretické zvýšení podpory o jeden až dva procentní body,“ uvádí dále výzkumníci.

Průzkum vznikl v termínu 4. až 11. srpna 2022. Dotázáno bylo kombinací on-line a telefonických hovorů 2093 občanů České republiky starších 18 let.

Tagy:
STEM TOP 09 ODS CNN Prima NEWS KDU-ČSL Česká pirátská strana ANO 2011 Starostové a nezávislí Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR