ANO vládu s SPD odmítá. Mají jinou „pěknou“ variantu, odhalil možný plán Topolánek

Mirek Topolánek

Dostálová o koalici ANO a SPD

Zatímco předseda SPD Tomio Okamura opakovaně hovoří o eventuální možnosti povolebního sestavení vlády s ANO, vrcholní členové hnutí takovou možnost odmítají. Například místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO) v nedělní Partii na CNN Prima NEWS uvedla, že si vládu s SPD neumí představit. Někdejší premiér Mirek Topolánek vedle toho prohlásil, že se nabízí i jiná varianta – popsal cestu menšinové vlády.

„Hlásím, že rozumím,“ sdělil Topolánek na sociální síti X k informacím, podle kterých si vládu s SPD nepřeje ani šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Kdyby ANO, nedej Bože, vyhrálo, je tu ještě jedna pěkná varianta. A už jen ta jedna. Menšinová vláda,“ napsal bývalý premiér.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala z SPD chce kvůli důchodům podpořit porodnost. Pomohlo by leda víc migrantů, nadhodil Vojtko

Topolánek zároveň poznamenal, že takové řešení by vyhovovalo i SPD. „Hnutí má, slušně řečeno, na ministerské posty jistou personální nouzi,“ konstatoval expremiér.

K TÉMATU: Andrej Babiš odmítá vládu s SPD

Okamura o myšlence na vládu s ANO hovořil například již v březnu. Tehdy dokonce vyjmenoval rezorty, které by jeho stranu zajímaly. „Hnutí SPD chce být součástí příští vlády. Ve Sněmovně jsou jen dvě opoziční strany, a pro nás tak ani není jiný partner k jednání než ANO, ať si o Andreji Babišovi myslíme, co chceme,“ řekl Okamura v podcastu Chuť moci s tím, že zájem by měl o resorty vnitra, spravedlnosti, zahraničí nebo práce.

Ačkoli myšlenku vlády ANO a SPD na sobotním kongresu podpořil i exprezident Miloš Zeman s tím, že by si ji jako občan přál, vlivní členové hnutí Andreje Babiše to vidí jinak. „S SPD mám obrovský problém, pro mě jsou tam no-go zóny, například v podobě vystoupení z EU nebo NATO. Je možné, že SPD některé poznatky přehodnotí,“ řekla Dostálová ve vysílání CNN Prima NEWS. O tom však vzápětí zapochyboval i poslanec SPD Radim Fiala: „Pro nás je referendum o vystoupení z Evropské unie prioritou.“ Na otázku, jestli by v tomto strana ustoupila ANO, řekl, že „rozhodně ne“.

Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO, jehož podpora ale meziměsíčně klesla o čtyři procentní body na 34,5 procenta. Druhá by byla ODS se 16 procenty, třetí Piráti s 10,5 procenta. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD (8 procent) a STAN (6,5 procenta). Vládní TOP 09 a lidovci by skončili pod potřebnou pětiprocentní hranicí. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT).

Tagy: